Да откраднеш имот с помощта на общински служители в Доспат, докато полицията и прокуратурата мълчат

Геодезистите, заснети от камерата, монтирана на къщата в с. Любча

С фалшив документ, жител на доспатското с. Любча успял да заграби част от имота на свои съседи.

Кражбата станала с помощта на част от общинската администрация в Доспат, като схемата е узаконена и с издадена заповед на кмета Елин Радев. С фалшифицирана декларация, уж подписана от майката на единия от пострадалите – Камен Андреев, съседът Реджеп Ферадов получил „подарък” от Община Доспат. Пред екипа на „За истината” Андреев сподели, че най-вероятно по същия начин е заграбена земя и от съседния имот, собственост на световната шампионка по вдигане на тежести Даниела Керкелова.

Заснетите геодезисти от камерата на къщата

Цялата история с незаконното облагодетелстване се разплита четири години по-късно. Камен Андреев може би нямало да разбере за кражбата от наследственият му имот, ако в двора на майка му не влезли без предупреждение мъж и жена – геодезисти, които трябвало да измерят парцела.

„Беше 14 април 2022 г. привечер, разказва Камен Андреев. Майка ми се обади, че се извършва незаконно проникване в имота ни в с. Любча. Било около 19.50 ч. Тя вижда мъж и жена в двора. Попитала ги е какво правят, а отговорът на жената бил: „Комшията ви иска да си уголеми парцела си”. Става въпрос за съседа по имот Реджеп Ферадов”, казва още Камен Андреев, който от няколко години живее в София. На къщата  има монтирано видеонаблюдение и след преглеждане на записите се видяло, как в двора през вратата влиза жена, а мъж прескача между оградата и сайванта.

Скица на имота
Снимка: Елена Павлова

По-късно се оказало, че през 2018 г. съседът Реджеп Ферадов подал заявление за изработване на Подробен устройствен план (ПУП). В папката с документи в общинската администрация обаче има и заявление от името на майката на Камен Андреев, което тя твърди, че никога не е подавала и подписвала. В бланката са написани на ръка нейните три имена, ЕГН, номер на лична карта и телефонен номер, който се оказва на кмета на с. Любча Веселин Минев.

Никой в администрацията не знае как това заявление е попаднало в комплекта с документи и кой го е подал. А без него съседът нямало да може да извърви процедурата за изработване на ПУП. С така „оформените” документи, включително и с фалшивото заявление от майката на Камен Андреев, е била задействана схемата.

Още през 2018 г. Община Доспат, качва на сайта си три съобщения. В първото се посочва, че от майката на Камен и съседа й е възложено изработването на ПУП, във второто – че планът е одобрен и третото – че е издадена заповед на кмета Елин Радев, с която ПУП-ът е одобрен, а възложители са Община Доспат, майката на Камен Андреев и Реджеп Ферадов.

Камен Андреев
Снимка: Елена Павлова

Андреев е упълномощен от сестрата на световната шампионка по вдигане на тежести Даниела Керкелова да я представлява пред съда, Община Доспат и други институции, тъй като от години тя работи като треньор във Виетнам. На 27 април той е подал молба в местната администрация с искане да му бъде представена документация и актуална скица за имота на Керкелова, но до ден днешен отговор няма. Затова той предполага сходна документна измама, или още по-лошо – директна кражба.

За случая с кражбата на земята Андреев е подал няколко жалби до полицията и прокуратурата, сред които и за незаконното нахлуване в имота на майка му от геодезистите. Отговор има само по една от тях.

Съобщението за изработване на ПУП
Снимка: Елена Павлова

От Районното управление на МВР в Девин отговарят уклончиво, че няма данни за извършено престъпление от страна на мъжа и жената, влезли в чуждия двор. В същото време от отговора се установяват редица несъответствия. Андреев е подал жалбата до полицията на 17 април, изходящият номер на писмото, с което го уведомяват за приключила предварителна проверка, е от 16 май и в документа е посочено, че предварителната проверка е направена на 18 май, т.е. два дни след като е изпратено писмото на жалбоподателя. 

Камен Андреев е завел дело в Административния съд и се надява, че справедливостта ще възтържествува и съдът ще отмени заповедта на кмета на Доспат Елин Радев за одобряване на новия ПУП. Единственото опасение на мъжа е, че вече е минал тригодишният давностен срок.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам