BG | EN

„Да дадем сигнал!“- акция в защита на свободата на словото (видео)

Снимка: АЕЖ – България

Журналисти от български медии и граждани протестираха в защита на свободата на словото пред Българското национално радио. Събитието премина под мотото „Да дадем сигнал“ .

Да дадем сигнал! Жива верига в защита на свободата на словото.

Публикувахте от Асоциация на европейските журналисти – България в Четвъртък, 26 септември 2019 г.

Повод за протестната акция беше опитът за сваляне от ефир на журналиста Силвия Великова, както и последвалото петчасово брекъсване на сигнала на общественото радио на 13 септември.

Организатор на протестната акция беше неправителствената организация „Асоциация на европейските журналисти – България“ (АЕЖ-България). Журналисти от БНР и от други медии, общественици и граждани се включиха в жива верига до Телевизионната кула до сградата на Националното радио в защита на свободата на словото. В живата верига се включиха 111 протестиращи, като символиката е 111-то място, което България заема по свобода на словото, според класацията на „Репортери без граници“.

Снимки: Фейсбук страница на АЕЖ-България

С действията си протестиращите отправиха сигнал, че в БНР и в медиите в България като цяло има проблем и той е че някой оказва натиск над журналистите.

Иван Върбанов, главен секретар на Съюза на българските журналисти съобщи, че организацията е сезирала Международната федерация на журналистите, Европейската федерация на журналистите и скоро се очаква и тяхната официална позиция.

Това, което се случва не само в БНР, въобще в цялата журналистическа гилдия е изключително притеснително и опасно, заяви журналистът Къдринка Къдринова.

“Проверката от главния прокурор Сотир Цацаров беше възложена на заместника му и единствен кандидат за наследник на поста Иван Гешев. Няма как, когато се твърди, че натискът идва точно по тази линия, да се възложи проверка на същия прокурор. Няма как някой да разследва сам себе си. …Този случай се превръща в едно сериозно изпитание за възможностите на България като правова държава да се справи и да проведе едно независимо разследване, без да има съмнение за конфликти на интереси, за намеса на заинтересовани страни. Затова Асоциацията на европейските журналисти настоява българските власти да потърсят международна помощ, международна анкетна комисия от специалисти в тази област, която да получи мандат от властите и да направи свое разследване и да обяви заключенията си“, обясни Иван Радев от АЕЖ-България. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините