Да, г-н Борисов, кой напълни България с бежанци?

Бойко Борисов
Снимка: Mediapool

“Ние врим от бежанци. Кой за две години напълни България с бежанци?”, запита бившият премиер Борисов и обяви, че може да се справи с проблема за 15 дни. Това внушение е колкото невярно, толкова и демагогско. Ето защо, обобщава Емилия Милчева в коментар за „Дойче веле

Ако имаше златна малинка за обещания на политици, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов щеше да я спечели, при това нееднократно. В реч, продължила близо 40 минути, пред есенната регионална академия на жени-ГЕРБ в Стара Загора, той обяви, че може да се справи с проблема с мигрантите за 15 до 30 дни. Би могъл – ако вместо едноредовата телена ограда на границата с Турция там съществуваше някогашният кльон от казармените години на Борисов.

“Ние врим от бежанци. Кой за две години напълни България с бежанци?” Наистина, кой? Властта на талибаните в Афганистан. Тежката икономическа криза в Турция и радикалните призиви срещу “чужденците” – както и депортацията на сирийски бежанци обратно в Сирия, където гражданската война продължава, а с нея и бегълците от режима на Асад, джихадистите в Идлиб и турските военни в Северна Сирия. Турски медии дават гласност на страха от депортация, в който живеят сирийски бежанци. По официални данни Турция е подслонила над 3.6 милиона бежанци от Сирия, по неофициални вече са 4 милиона.

Мигрантският натиск е многократно по-силен от преди

Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) установи, че за 2022 г. именно пътят през Западните Балкани, включващ и преминаване през България, е най-натовареният мигрантски маршрут. За януари-октомври 2022 г. на него се падат близо половината от всички установени незаконни преминавания през външните граници на ЕС – 128 438 от общо 281 000, а мигрантите са предимно от Сирия, Афганистан и Турция.

Тази година Борисов също се похвали как издействал общо 320 милиона лева (164 млн. евро) на България срещу мигрантския натиск. Но трагичните инциденти с полицаи разкриха, че те са въоръжени с обикновен “Макаров”, не разполагат със съвременни бронежилетки, нито с каски при изпълнение на задълженията си. Техниката и превозните средства, с които охраняват границата, са стари.

Внушения, които не почиват на истината

Лидерът на ГЕРБ говори в присъствието на Норберт Бекман-Диркес, ръководител на офиса на фондация „Конрад Аденауер“ в България. България без ГЕРБ и Борисов го е закъсала, беше внушението от речта му, в която той каза: “Пъпната връв на ГЕРБ е с германските партии. Ние сме партия с ценности и сме дисциплинирани. Бях им обещал да опазим границата и го направих. Бях им обещал правителства само на растеж и да имат излишък. България беше отделена от Румъния преди две години и ни пуснаха в най-бялата организация – Банковия съюз.“

Ако Борисов имаше заслуги за надеждността на външните граници на ЕС, България да е влязла в Шенген още през 2011 г., след като техническите критерии са покрити. Остана обаче отвън – защото липсва политическото доверие, а европейски дипломати проучват каква е възможността Борисов да се върне на власт, явно защото подобна възможност не им изглежда особено приемлива. А и за какво справяне говори Борисов, след като обяви, че този път няма да е премиер – иначе и олиото щеше да е по-евтино, и горивата, и границата да се пази. Но за тази демагогия вече има малинки.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам