BG | EN

Дарители осигуряват по 200 лева за новородено в смолянското село Момчиловци

Кметът Сийка Суркова по време на сватба в Момчиловци. Снимка: Личен архив / otzvuk.bg

Дарители са осигурили еднократна парична помощ за всяко новородено бебе – постоянен жител на смолянското село Момчиловци и за младоженците, сключили граждански брак в селото. При появата на бял свят на най-малките жители родителите им ще получават по 200 лв.. Същата е и сумата, предвидена за новосъздадените семейства, предаде регионалното издание „Отзвук“, като цитира кметът на селото Сийка Суркова.

Семейният фонд, който е с благотворителна цел е бил учреден в сряда. Идеята е на Надя Савова-Халауи и Свилен Савов, и е в памет на техните родители – д-р Йорданка и Иван Савови. Фондът ще се управлява от Кметството и Обществения съвет по волята на дарителите и в непрекъсната връзка с тях до края на мандата. Предвидени са и две еднократни годишни награди от по 500 лв. за ученик или студент от Момчиловци с изявени достижения в сферата на науката, както и за достоен момчиловец с изключителен принос в утвърждаването и развитието на вековните местни традиции и добродетели, допълва изданието.

„Не за първи път ще нарека Надя и Свилен Савови герои на нашето време. За мен е изключителна чест, че Момчиловци е свързано с хора като тях – всеотдайни и родолюбиви, подкрепящи благородни и обществени каузи. Миналата година в памет на баща си те осигуриха стипендия за даровито дете, включиха се и в дарителската акция за възстановяване на изгорялата преди Коледа къща в Момчиловци. Дай Боже хората с големи сърца като тях да стават все повече, а семейният фонд, който учредиха да помогне в борбата с демографската криза в обичаното ни Момчиловци!“, каза кметът на селото Сийка Суркова пред „Отзвук“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините