BG | EN

ДАНС проверява гурбетчии от Неделино за източване на 241 хиляди лева

ДАНС проверки Неделино
Снимка: dans.bg

Повече от 40 работили в чужбина българи от Неделино са разследвани от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Хората са работили при техен съгражданин в испанския град Аранда де Дуеро и от половин година получавали обезщетение в България. Преди седмица шестима от групата са получили призовки и са били разпитвани пред служители на ДАНС в полицията в Златоград.Наскоро неделинци получили и разпореждане от НОИ, с което им се спирало плащането на обезщетение за безработица, пише регионалното издание „Отзвук“ и пояснява, че историята била свързана с техен съгражданин на име Любомир Стефанов, който регистрирал фирма в Аранда де Дуеро, Испания. Българинът имал там лозя и насаждения. Назначавал основно свои съграждани, но когато работата намалеела, ги съкращавал. След като се прибирали в България, неделинци подавали документи за плащане на обезщетение за безработни.

„Получихме информация, че става въпрос за фиктивно назначаване на работа и започнахме проверка по случаите“, казал пред „Отзвук“ шефът на НОИ в Смолян Валентин Гаджев. Проверяващите открили, че гурбетчиите от Неделино били назначавани за по 10-15 дни, след което са съкращавани. Изпратено било запитване до Главна дирекция „Национална полиция“ дали тези хора са излизали от страната. В отговорът се посочвало, че има разминаване в дните на пребиваване и много от жителите на родопската община не са били в Испания през цялото време. „Някои от тях са изкарали целия период, но други са били не по 10 или 15 дни, а само пет“, обяснил пред изданието Гаджев. Според законодателството, когато едно лице работи в държава-членка на ЕС с трудов договор, макар и за кратко време, му се плаща 60 процента от заплатата при последния работодател.

„От НОИ – Смолян, не отричат, че документите, които са представени пред тях от испанския осигурителен институт, са оформени както трябва и тези лица отговарят на условията да бъдат на обезщетение в България, и такова им е отпуснато“, съобщава още „Отзвук“.

Констатираните до момента случаи били 53, като при 40 души било открито разминаване и плащанията им – спрени. До момента, обаче, им били преведени 241 716,21 лв., което средно на човек прави по 6 хил. лева. Петима продължават да си получават обезщетението, а на останалите 8 изобщо не е започнало плащане.

„Мотивите, за да ми спрат плащанията е, че в периода, в който съм бил осигурен, не съм напускал територията на България и не съм се завръщал. Аз имам самолетни билети, документи от полицията в Испания, в тяхното НОИ, имам осигурителен номер от там. Всичко ми е законно, а те ми изпращат писмо, че не съм напускал територията на Република България“, гневи се пред репортер на „Отзвук“ Младен. За него този случай е парадокс и се чуди как от полицията са написали това, на каква база те са преценили, че не е излизал извън граница. „Бях за две седмици в Испания и една група от работниците ни командироваха в България. Управителят на испанската фирма има бизнес в село Войводиново. Не всички бяхме изпратени в България. Тогава беше купил земя в селото и трябваше да се прави ограда. Изкараха ни най-големите престъпници в тази държава“, допълва неделинецът. Той признава, че е запазил самолетния билет за отиване и не може да намери билета си за връщане, но не се притеснява, тъй като разчита да изиска данните от авиокомпанията. „Билетът е поименен, купувал съм го онлайн с карта. Създават ни излишни грижи да се занимаваме с адвокати. Превел съм и съм легализирал всички документи и ще обжалвам решението на НОИ. Аз съм си заслужил тези пари. Нямат никакво законово основание да ми ги спират. Ако трябва ще се съдим, това си е уронване на престиж, на авторитет. Аз имам две деца, имам семейство да издържам. Много съм обиден на нашата „хубава държавица“, допълнил мъжът. Той е получавал шест месеца обезщетение, оставали му да взима пари още четири месеца. Не е хванал тавана, но сумата, която му превеждали стигала нормално да издържа семейството си.

Хората от Неделино се консултирали с адвокати и обявили готовност да обжалват разпорежданията на НОИ, с които са спрени плащанията им, завършва „Отзвук“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините