BG | EN

ДАНС е осъдена да плати 15 хил. лева на незаконно уволнен зам.-директор

С решение на Смолянския административен съд Държавна агенция „Национална сигурност“ е осъдена да плати над 15 хил. лева на незаконно уволнения през 2012 година зам.-директор на агенцията в Смолян Детелин Грозданов. С решение от 22 юни Смолянският административен съд е уважил иска и постановил на смолянчанина да бъде изплатена сумата от 14 661,17 лева, както и 1 161,34 лева разноски по делото. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховен административен съд, посочва регионалното издание „Отзвук“.

Бившият зам.-шеф на ДАНС в Смолян Детелин Грозданов е бил уволнен дисциплинарно на 14 декември 2012 г., след като срещу него започнало разследване за присвоени 96 литра бензин на стойност 255 лева. За зареждане с гориво му била връчена за ползване кредитна карта – транс карта, издадена от фирма „Петрол“. При него се намирали ключовете, пътната книжка и картата. Макар автомобилът да се е ползвал от всички служители на сектор 01 и сектор 02 на дирекцията, основно зареждането извършвал Грозданов, а месечният лимит бил 350 км.

В края на февруари 2012 г. негови колеги забелязали, че в пътната книжка е отразено излизане на колата в града и околностите, но никой не е видял тя да е излизала от паркинга. Служителите докладвали на директора и с помощта на камерите на Областната дирекция на МВР било установено, че колата не е мърдала. Подобен случай станал и в края на април същата година. Грозданов заредил до горе резервоара, който побрал 34,49 литра. Следващите дни били неработни. В първия работен ден за месец май в пътната книжка било отразено, че колата е ползвана и е изминала 30 км градско и 120 км извън града, като бил приложен фискален бон за заредено гориво на бензиностанцията в Средногорци с общо количество 20 литра, на обща стойност 53 лв. Колегите му започнали да го наблюдават, засичали и километража.

По това време в ДАНС е получен и анонимен сигнал – видеозапис на компактдиск, на който се виждало как Грозданов пристига на същата бензиностанция със служебния автомобил, придружен от негов познат. Записът показвал как той вади от багажника метална туба и служителката започнала да сипва в нея, след което в резервоара и пак без да се нулира брояча на колонката. След вътрешно разследване и засичане по записи на камерите в Средногорци е бил подаден сигнал до председателя на ДАНС в София. По-късно последвало и дисциплинарно уволнение на провинилия се служител.

През юли 2017 година Върховният административен съд отменил като незаконно уволнението му и го възстановил на длъжност. Година по-рано Окръжният съд в Смолян потвърдил постановление на прокуратурата за частично прекратяване и спиране на наказателното производство срещу Грозданов и мнение за налагане на административно наказание. Грозданов настоял тогава да бъде променено основанието за прекратяване и да бъде изцяло оправдан – обвинението не било доказано и извършеното не било престъпление. Според Окръжния съд, обаче, той бил отговорен за присвояване на гориво. Но заради маловажността на случая правилно прокуратурата е преценила, че досъдебното производство срещу бившия служител на ДАНС трябва да бъде прекратено.

В интервю пред „Отзвук“ Детелин Грозданов посочил, че е бил търсен повод да го отстранят „Използваха натиск на високо ниво, включително и от главния прокурор. Не бях съгласен с доста неща, които за мен са си чисто национално предателство. И понеже търсиха повод да ме отстранят и тогава, ги използваха“, казал незаконно уволненият агент на ДАНС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините