Носител на приза „Жена на годината” в Благоевград осъди Общината за дискриминация

Илюстративна снимка: Pixabay

Община Благоевград е осъдена да поддържа архитектурна среда, която да не препятства достъпа на хора с увреждания. Това постанови Районният съд в града по дело, заведено от счетоводителката Илонка Чучкова – носител на приза „Жена на годината“ по Закона за защита от дискриминация.

Общината е осъдена да преустанови дискриминационното третиране спрямо жената, която е първа категория инвалид, и да изплати обезщетение от 2500 лв. за неимуществени вреди, заедно със законната лихва, натрупана от датата на предявяване на иска – 24.09.2013г., до окончателното изплащане.

Съдебният казус е свързан със случка отпреди 7 години, предаде регионалното издание „Благоевград нюз„.

През 2013 г. тогавашният кмет Атанас Камбитов поканил за празника Благовещение в кабинета си дамите, отличени с наградата „Жена на годината“ в Благоевград. Илонка Чучкова била една от тях, но тъй като инвалидната количка, с която се предвижва, не могла да се качи в асансьора на общината, останала на партера. Тя се почувствала дискриминирана, обидена и разстроена.

Жената решава да съди общината за неравноправното положение, в което била поставена и подава искова молба, като претендира за обезщетение от 5 хил. лв. за претърпените неимуществени вреди. След като преминава в няколко съдилища, делото се гледа в Районния съд в Благоевград.

„Благоевград нюз“ разказва, че по време на съдебната сага, техническа експертиза е установила, че до партерния етаж (фоайето) на сградата на община е осигурен достъпен маршрут за инвалидни колички чрез два броя рампи, не е осигурен такъв достъп обаче до следващите етажи на сградата, в които се намират кабинетът на кмета и кабинетите на служителите. Наличните асансьори не са съобразени с наредбата за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията на достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания. Съдът посочва, че дейностите, свързани с устройството, изграждането и поддържането на урбанизираните територии с оглед ползването им от цялото население, в това число от хората с увреждания, се осъществяват от централните и териториалните органи на изпълнителната власт. Поради неизграждане на рампи, подемници, асансьори и други помощни съоръжения хората с увреждания, какъвто е случаят с Илонка Чучкова, не могат да получат дължимата им публична услуга по начин, който ги третира равноправно и им позволява да бъдат ефективни при защита на своите права и интереси.

Решението на Районния съд в Благоевград подлежи на обжалване пред окръжния съд в града.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам