Дали Путин ще се съвземе от удара върху Централната банка на Русия?

Снимка: Pixabay

Санкциите, наложени на Централната банка на Русия са толкова унищожително оръжие, че единственият въпрос е дали няма да нанесат дори по-тежки поражения, отколкото западните правителства биха искали. Така Дейвид Фрум и Майкъл Бернстам обясняват ефекта от банковите санкции, наложени на Русия в изданието The Atlantic. Текстът е от профила във Фейсбук на издателя Манол Пейков.

Потенциално, наложените санкции, могат да фалират цялата руска банкова система

и напълно да обезценят рублата. Представете си, че сте руска компания, която купува неща от външния свят и ги продава на руснаците. Доходите ви са в рубли. Разходите – в евро, долари, лири, йени, уонове, дори в китайски ренминби. Как точно става това?

Повечето от тези превалутирания от рубли в чужди валути изглеждат като компютърни кликове (кредит или дебит в електронните тефтери на финансови институции). Депозирането на пари в банката също става с един клик. Продажбата на рубли в евро или долари е друг клик. Пристигането на чужда валута в руската клиентска сметка е трети клик. Много рядко се осъществява трансфер на хартиени пари.

Според проучването на Бернстам,

в Русия има само около 12 милиарда долара и евро в наличност.

В същото време, частният сектор има 65 млрд долара в чужди валути в руските банки (пак според Бернстам). И това дори не включва държавните предприятия.Въпреки относителния недостиг на чужда валута в брой в Русия, всички „кликове“ могат да се случат, защото руснаците като цяло имат доверие, че техните банки ще изплатят парите им в чужди валути, когато това се наложи.

Ако всички руски вложители – индивидуални, корпоративни, управлявани от държавата – едновременно изискат своите долари и евро, това би било класическа атака срещу банковия сектор. Но руснаците не го правят, защото вярват, че дори и при истинска криза, централната банка на Русия ще достави нужните средства. С резерв от 630 млрд долара Русия няма никога да остане без чужда валута. Сигурно сте чували това твърдение през последните няколко дни? „Не бързайте толкова, казва Бернстам. Доларите, еврото и лирите, собственост на Руската централна банка, може да са нейна собственост, но не са под неин контрол.Почти всички тези

стотици милиарди долари руски активи се контролират от чуждестранни централни банки.

Руският резерв съществува като бележка в системата на централните банки на Запад, основно в Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ. Спомняте ли си онази поговорка: „Ако дължите на банката 10 хил. долара, имате проблем – но ако й дължите 10 млрд, банката има проблем? Ние, хората от Западния свят, колективно дължим на руската държава стотици милиарди долари. Това не е наш проблем. Това е проблем на Русия, при това – огромен.

Фед или ЕЦБ могат да кажат: „Не. Съжаляваме. Парите на Руската централна банка са замразени. Не правим трансфери от търговски банки до бизнеси или физически лица.

Фактически погледнато, вие сте разорени“.

Разбира се, много преди това да се случи, всички, замесени в тези взаимоотношения ще изпаднат в паника. Вложителите ще се втурнат да си изтеглят доларите и еврата от руските банки, руските банки ще потропат на вратата на централната банка, а централната банка ще замрази чуждестранните сметки на своите вложители. Рублата ще спре да бъде конвертируема валута.

Русия внася почти всичко, което гражданите й ядат, носят и използват. А в съвременния дигитален свят, тези пари не могат да се ползват без съгласието на някоя централна банка. Това правило има едно изключение: около 132 млрд от руския резерв е във формата на физическо злато в сейфове в Русия. Страната може да го заложи или продаде. Но на кого? Повечето потенциални клиенти за руско злато могат да бъдат заплашени със санкции. Тези, които биха ги пренебрегнали, не могат да си позволят кой знае какво количество. Целият БВП на Венецуела, например, е само около 480 млрд долара.

Само един клиент е достатъчно богат, за да откупи достатъчно злато от подложена на санкции страна като Русия – Китай.

Ще се съгласи ли Китай да го вземе? И ако да – не би ли поискал огромна и болезнена отстъпка, задето помага на закъсал продавач като подложената на санкции Русия? И как точно ще стане сделката? Дали Китай ще се съгласи да получи само собственост на хартия, като остави златото в руски сейф? Съмнявам се. Един тон злато струва около 61 милиона долара, така че 132 милиарда биха тежали около 2290 тона. Можем да си представим как локомотив или влак би могъл да отнесе такава тежест от Москва до Пекин. Но това би представлявало сериозно начинание както от логистична гледна точка, така и по отношение на сигурността – товарене, преместване, разтоварване и охрана на златото по пътя през Сибир. И точно тук се сблъскваме с ограниченията на санкциите по отношение на централната банка като финансово оръжие.

Оръжие, което напълно смазва банковата система на противника може да се окаже прекалено мощно.

Западът иска да администрира наказания, които да накарат Русия да промени агресивното си поведение, не да постави руската икономика на колене. Оръжието със санкциите, наложени на Централната банка на Русия е толкова мощно, че може да провокира Путин към още по-свирепа агресия и отчаяни хазартни ходове. Тъй че следващият въпрос е:

има ли начин да се използват санкциите върху централната банка по-плавно?

Навярно има. Западните банки могат да не замразяват активите на Руската централна банка изцяло. Могат да поставят квоти – толкова и толкова милиарда на месец. Това ще принуди Русия да закуцука, бидейки подложена на свирепи ограничения – постепенно задушаване, вместо моментално удушена.

Западът не може да попречи на Путин да ползва чуждата валута за финансиране на войната, или да я превежда преимуществено на своите приближени. Но ограниченията бързо ще направят очевидна за всеки сектор на руското общество

ужасната цена на решенията на Путин.

Това няма да е решителен удар, но вероятно ще боли достатъчно – а решителният удар, разбира се, може да бъде нанесен по-късно. Мощта, която Путин е на път да почувства, е мощта на производителите над гангстерите, на правителствата, които вдъхват доверие над правителствата, които управляват чрез страх.

Русия зависи от долара, еврото, лирата и други валути по много повече начини, отколкото Путин може да си представи.

Либералните демокрации, създали тези надеждни валути са на път да покажат на путиновите приятели онова, което те така и не са отделили времето да научат.


Пълният текст на статията на английски език – тук.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам