BG | EN

Гълъбово обяви 630 работни места в нов завод за изгаряне на отпадъци

Снимка: Иван Атанасов

В община Гълъбово предстои разкриването на нови 630 работни места, е съобщил пред радио „Стара Загора“ зам.-кметът на града Пламен Бараков. Според него инвеститорът в проекта е немска компания, но името му до момента остава тайна. Въпреки това съществуват сериозни основания за подозренията, че става дума за завод за изгаряне на отпадъци с общинско участие.

Пред „За истината“ кметът на Гълъбово Николай Тонев потвърди, че такъв завод предстои да бъде изграден.

Според Пламен Бараков бщина Гълъбово ще участва в инвестицията с предоставянето на терен и достъп до транспорт и инфраструктура. Ставало дума за нов „енергиен проект“, в който се предвиждало и производството на топлинна енергия, а това давало възможност и за допълнително оранжерийно производство и развитие на съпътстващи дейности като логистика, транспорт, охрана, доставка на храна, е казал още Бараков.

На извънредна сесия, състояла се на 25 януари т.г. Общинският съвет на Гълъбово взе решение за изграждането на завод за изгаряне на отпадъци. В обявата за набиране на персонал, публикувана във вестник „Гълъбовски вести“ е записано, че се търсят висококвалифицирани специалисти – машинни и електроинженери, химици, експерти в областта на околната среда. Има позиции за ръководител „Оперативна дейност“, началник на смяна, техник на смяна, техник „Контрол и измерване“.

Макар че заместник-кметът на Гълъбово крие кой ще бъде инвеститорът в новия енергиен проект, всички тези съвпадения дават сериозно основание на подозренията, че става дума за компанията „Систек инвест” ЕООД, с капитал 3 хил. лв. В него общината има миноритарен дял.

През август 2023 г. Община Гълъбово стана съдружник в „Систек инвест” с размер на дяловото си участие от 2 хил. лв. Партньорът ѝ – „Систек енедржи “ ЕООД е регистрирано в София. Компанията е основана през м.г., а едноличен собственик на капитала от 1000 лв. е германският гражданин Ченк Каракая.

В предмета на дейност на дружеството е записано „проектиране и изграждане на инсталации за производство на електрически ток и енергия, проектиране и производство на системи, изготвяне и производство на генератори на електроенергия“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините