BG | EN

Група „Бетономорие“ поиска президентът да наложи вето на закона за Черноморието

Алепу Снимка: Петя Михова

Еколозите от гражданската група „Бетономорие“ ще внесат при президента искане за вето на последните промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, се разбира от съобщение на групата до медиите. Според еколозите, промените ограничават правото на граждани на свободно придвижване, като на практика забраняват караваните, кемперите и палатките до морето.

Искането е на 20 организации, обединени в групата „Бетономорие“. Според тях, приетите от парламента промени създават условия централните и местни власти, без ясни правила, да наказват туристи и собственици на каравани.

Участниците в групата са заявили, че на 20 юни ще направят протестен лагер пред президентството, с настояване да бъде наложено вето. 

В създаденото за протеста събитие в страницата на организацията във Фейсбук се казва: „Излизаме в защита на Черноморието и против удара по конституционните ни права! Четвъртък, 20 юни, 18:36, под прозорците на Президента! Излизаме, за да спрем обезобразяването и бетонирането на последните метри българско крайбрежие! Излизаме в защита на безценната българска природа! Излизаме, за да не се срамуваме пред децата си, че сме допуснали разрухата да продължи, а свободата ни да бъде потъпкана!“

Визуализация: Фейсбук/Бетономорие

От група „Бетономорие“ са планирали и други инициативи „с цел спиране на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и защита на конституционните граждански права“. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините