BG | EN

Гражданското недоволство срещу завода за горене на боклуци край с. Върбовка стигна до Севлиево

В България разделното събиране е на много ниско ниво и в боклука често попадат опасни отпадъци, които при горене стават токсични замърсители, снимка: Pixabay

След Павликени, Велико Търново, Сухиндол и Левски, гражданското недоволство срещу изграждането на цех с два инсинератора за изгаряне на отпадъци край павликенското село Върбовка, стигна до Севлиево. На 14 март в града бе учреден инициативен комитет за събиране на подписи срещу инвестицията на „Петрургия“ ООД, собственост на Румен Гайтански, известен с прякора Вълка.

От днес подписката е на различни места в Севлиево, а подкрепа за инициативата дадоха местни бизнеси, които приеха да станата своеобразни пунктове за събиране на подписи. Сред тях са рекламна агенция, хранителни магазини, закусвални и фризьорски салон.

Междувременно подкрепа за гражданското недоволство декларира държавата в лицето на областния управител на Габрово Ралица Манолова. Тя дойде на учредителното събрание в Севлиево и се обяви срещу завода за горене на боклук в павликенското село Върбовка. Законодателната власт – също, след като народният представител Богомил Петков (Продължаваме промяната) също обяви, че подкрепя гражданския протест.

Манолова сподели, че тя и заместникът й Ивелин Стоянов са се срещнали с министъра по климатичните политики и на околната среда и водите Борислав Сандов, за да обсъдят гражданското недоволство срещу проекта в с. Върбовка. Сандов е бил категоричен, че инвестиционното предложение не отговаря на принципите на кръговата икономика (кръговата икономика е модел на производство и потребление, ограничаващ до минимум отпадъците, б.ред.), на реда при управление на отпадъци и за него е наложително да има коректна експертна оценка.

Защо граждани на пет общини се обединиха срещу инвестиция за милиони лева в района на Павликени – тук и тук.

Според инвестиционното предложение на „Петрургия“ до с. Върбовка ще се изгради логистична и складова база за каменни фракции, завод да производство на каменна вата и електроцентрала, която ще захранва завода с енергия. Въпросната електроцентрала ще работи с RDF гориво, което се получава от изгарянето на отпадъци. В завода, когато или ако бъде построен, ще се изгарят по 60 тира с боклуци на ден и ще се генерира 10 тира отровна пепел ежедневно, подчерта адвокат Христо Дишев от инициативен комитет „За Павликени“ – организацията, която постави началото на гражданското недоволство срещу инвестицията до с. Върбовка. Това е само единия от въпросите, на които трябва да се търси отговор. Другият е откъде ще дойде толкова боклук?

Пред севлиевци адвокатът обясни детайли от инвестиционното предложение и технологичния процес. Става въпрос за завод за топене на базалт и електроцентрала. Два процеса, които изискват висока температура. Производството, заложено в проекта на „Петрургия“, включва

два инсинератора за горене на боклук, които на годишна база трябва да изгарят 490 хиляди тона отпадък.

„Това е половин милиард тона отпадък“, подчерта адвокат Дишев, а в Доклада за въздействие на околната среда няма и дума за произхода на толкова боклук. Логичното предположение е, че боклукът ще се внася отвън, иначе „цялото количество боклук от всичките 53 регионални системи за управление на отпадъците у нас трябва да отиват за захранване на този завод“, коментира Пенчо Пандъков. Пандъков е хидробиолог и един от двамата участници в експертния екологичен съвет към РИОСВ Велико Търново, гласувал против Доклада за въздействие на околната среда за инвестицията в с. Върбовка. Не е за пренебрегване и факта, че в България нивото на разделно събиране е много ниско и в отпадъците често попадат вредни вещества, при чието изгаряне се отделят отровни емисии, подчерта Пандъков.

Друг въпрос е

откъде ще дойде водата за производството, след като необходимите количества са 30 литра в секунда или 2,5 млн. литра на ден.

Става въпрос за две производства, които ще работят без прекъсване 365 дни в годината. Според инвеститорите ще се събира дъждовна вода, а ако тя не стигне, ще се кара с водоноски. Извън съмнение е, че подобно обяснение е лишено от основание, защото всички сме свидетели на продължително засушаване, което с всяка следваща година става все по-сериозно, а безводието е постоянен спътник на живеещите в региона.

Извън дотук изброените въпросителни няма съмнение, че бъдещият завод за горене на отадъци край с. Връбовка ще нанесе сериозни поражения върху здравето на хората, животните, земеделието и екологията в региона. При това не говорим за района на с. Върбовка, а за територия в радиус от 50 км, в която попада и община Севлиево. Пенчо Пандъков обясни какво ще се случи, когато или ако заводът заработи.

От това производство ще се отделят диоксини и флорани – устойчиви органични замърсители с много дълъг период на разграждане. Това са около 150 различни вещества, определени от Световната здравна организация като канцерогенни.

На първо място тези вещества са изключително вредни за бременните жени. Натрупват се в мазнините и водят до малформации и увреждания на плода. Освен това водят до доказан стерилитет, нанасят поражения на жлезите, има индикации, че водят и до оглупяване. „Ако заводът работи 10 години, след 20 години нашите деца ще боледуват, това ни чака“, категоричен е Пандъков.

Той даде следния пример. Ако се приеме условно, че за една година от горенето на боклук се отделят диоксини и флорани с концентрацията единица, то в почвата за същия период концентрацията ще е десет единици. След пет години това количество, натрупано в растенията, ще е 500 единици. В овцете ще е 1000, а при хората може да стигне и милион единици.

Дори само това да бе казал Пенчо Пандъков на гражданите на Севлиево, щеше да е достатъчно, за да гласуват единодушно създаването на инициативен комитет, който да организира гражданска подписка с настояване да не се допуска проектът на „Петрургия“ край с. Върбовка да заработи.

В инициативния комитет влизат Светла Георгиева – председател на „Гражданско сдружение за Севлиево, която бе избрана и за председател на комитета,

Милен Недялков – пчелар и граждански активист, Христо Гунчев – общински съветник в Севлиево, еколог и председател на Постоянната комисия по екология в Общинския съвет, Александърв Богданов – също общински съветник, член на комисията по младежки дейности и Николай Джабраилов, който се ангажира да помага технически за оформянето на подписката във вида, в който трябва да бъде внесена в институциите.

Местната власт в Севлиево засега не е заявила позицията си.

В Сухиндол и Левски, където също тече подписка срещу производството в с. Върбовка кметовете вече застанаха зад гражданското недоволство. В Павликени това не се случи, след като заместник-кметът Вачева, член на експертния съвет, гласува „за“ ДОВОС и с това даде зелена светлина на горенето на тонове боклуци под прозорците на местните жители. Гражданите вече имат подкрепата на областния управител на Велико Търново, а смяната на директора на РИОСВ Велико Търново би могла да означава, че държавата следи случващото се.

Очакванията са, че следващия експертен съвет, който ще бъде свикан до края на този месец, ще гледа под лупа инвестиционното предложение и няма да допусне компромис със здравето на хората. Дотогава гражданската подписка от пет общини – Павликени, Сухиндол, Левски, Велико Търново и Севлиево, трябва да е внесена в РИОСВ.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините