BG | EN

Граждански контрол: Лошо проектирано ли е кръстовище в Шумен, на което загина Светломира? 

Жители на Шумен организираха серия от протести след смъртта на млада жена на опасно кръстовище.
Снимка: Дияна Желязкова

Да бъдат публикувани строителните документи на кръговото кръстовище в Шумен, на което при тежка катастрофа загина жена на 22 години, чийто автомобил беше ударен от джип, връхлетял с висока скорост. За това настояват от гражданско сдружение „Идея, възможност, алтернатива“.

Фаталният инцидент стана на 28 септември миналата година на кръговото на бул. „Симеон Велики“ до голям строителен магазин от известна верига, която финансира изграждането на кръстовището. Точно там 22-годишна шуменка, която се прибираше с колата си след работа, беше блъсната с висока скорост и загина при удара. След катастрофата две организации обявиха, че кръговото кръстовище не отговаря на стандартите и движението в участъка трябва да се регулира със светофар. От община Шумен обаче продължават упорито да твърдят обратното. 

Има ли грешка при проектирането на кръстовището?

Затова от сдружение „Идея, възможност, алтернатива“ призовават кмета Христов да публикува на сайта на общината проекта на кръговото кръстовище. Сдружението настоява да се покаже заданието, което общината е дала на проектантите на кръговото, да се оповести техническият проект, въз основа на който е изградено фаталното кръгово, както и строителното разрешение за обекта.

„Нееднократно независими пътни експерти заявиха, че кръстовището е грешно проектирано“, посочва гражданското сдружение и настояват за публичното оповестяване на исканата информация.

Още през октомври м.г., веднага след катастрофата, председателят на Европейския център за транспортни политики /ЕЦТП/ Диана Русинова обяви, че кръговото кръстовище е извън всякакви стандарти и трябва да се премахне. Русинова беше дошла специално в Шумен със свои експерти, за да направят пореден оглед на кръстовищата в града и на организацията на пътното движение. Тогава Русинова посочи, че кръстовището до строителния магазин всъщност не може да се класифицира като „кръгово“, тъй като всички автомобили минават през него направо. Кръговото не отговаря на нормативните изисквания, защото вътрешният му диаметър е с 6 метра по-малък от нормативно определения размер за подобно съоръжение, заявиха от ЕЦТП и коментираха, че при това кръгово е допусната грешка още при проектирането. 

Кметът: Кръговото е според стандартите

Общината обаче оспори това становище. Седмица след фаталния инцидент, кметът на Шумен Любомир Христов коментира пред журналисти, че кръговото е изградено според стандартите, а проектантите са правили и демонстрация как минават тежките камиони през този кръг. Според кмета, разширяването на диаметъра на кръговото не е добър вариант, защото щяло да попречи на достъпа на големи камиони до съседните магазини.

През януари т. г. Русинова отново беше в Шумен и се срещна с общинската комисия по пътна безопасност, включително с кмета Христов и заместника му по строителство Боян Тодоров. Общинарите пак не приеха нейните заключения за опасното кръгово. Те, както и кметът Христов бяха категорични, че кръстовището е построено по всички изисквания, а маркировката в района е съгласувана с ДНСК. Според кмета, проблемите в този участък ще се решат с електронни табла за отчитане на скоростта и стационарна камера.

Държавата: кръстовището е опасно

В края на февруари и от Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата обявиха, че въпросното кръстовище е опасно и трябва да се преправи. Експерт на агенцията присъства на заседание на Областната комисия по безопасност на движението и посочи, че в този си вид кръговото е изключително опасно, защото шофьорите по булеварда минават директно през кръстовището, без да правят завой по дъгата на кръга. Според държавната агенция, движението на това място трябва да се регулира със светофар. От община Шумен не приеха и това становище. 

Представителите на общинската администрация отново посочиха становището на проектанта на кръговото инж. Павлин Сурилов, според когото кръстовището и при изграждането си през 2017-та, и сега отговаря на всички норми. Пътният експерт на общината Владимир Събев заяви, че застава зад становището на проектанта. В крайна сметка Държавната агенция ще изпрати специална комисия за проверка на кръговото кръстовище в Шумен, а дотогава движението там си остава по досегашния начин.

Междувременно през януари от прокуратурата също обявиха, че започват проверка на фаталното кръгово, но до този момент няма обявени резултати

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините