BG | EN

Гражданска инициатива спаси детска градина от закриване

Така изглежда детската градина, за която от Общината казват, че е с лоши условия за децата.
Снимка: Фейсбук група Против затварянето на ДГ “Васил Левски”

Подписка и петиция в интернет принудиха местната власт във Видин да се откаже от плановете си за закриване на детска градина, в която се учат 60 деца.

Над 800 подписа в подкрепа на детското заведение бяха внесени на последното заседание на Общински съвет – Видин в петък. Предложение за закриване в крайна сметка не беше внесено на сесията от администрацията и не беше гласувано от съветниците.

Предисторията

След като се разбра за идеята на местната общинска администрация за закриване на детска градина „Васил Левски“ гражданите на Видин се организираха в социалната мрежа, създадоха група против затварянето на градината, започнаха подписка и петиция в Интернет.

Мотивът на администрацията за исканото закриване, предложено за обсъждане в комисията по образование на Общински съвет Видин, беше демографската криза и неподходящата физическа среда в сградата.

„…Знам за подписката, обясних, че не закриваме детската градина поради недобро обучение и възпитание на децата, а заради сградата и сградния фонд на детската градина – в миналото е било училище, което е приспособено да стане детска градина, няма канализация за мръсната вода- на септични ями е, занималните са общи- децата спят, хранят се и играят в едно помещение… Причината, от която сме водени, е сградният фонд и условията на децата“, обясни пред Радио Видин зам.-кмета Борислава Борисова.

Родителите, обаче, опонираха, че сградата е строена от работници от ДМЗ за техните деца и винаги е била детска градина. Последваща проверка на място на част от общинските съветници е показала, че градината се намира „в много добро състояние- чисто, приветливо, ремонтирано… Добре поддържан двор, санитарните възли също са в много добро състояние, има изградена канализация за мръсната вода, няма септична яма… Има посещаемост“ и изразиха учудване от предложението на Общината.

Не стана ясно от къде идва явното разминаване между общинската информация за състоянието на сградата и действителността, но регионални медии коментираха, че има индикации, че местната власт планира на мястото на детската градина да направи дом за възрастни хора.

Председателят на ОбС-Видин Генади Велков заяви, че предложение за закриване на детската градина не е внасяно в администрацията, а единствено обсъдено в комисията по образование на Общинския съвет.

Засега детска градина „Васил Левски“ във Видин остава незасегната от оптимизацията, планирана от общинската администрация. Докога не се знае, но родителите остават в простестна готовност.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините