BG | EN

Гражданска инициатива протестира срещу идеята за саниране на паметници на културата

Снимка: „Под тепето“

„Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство” застана срещу намеренията на Община Пловдив да санира паметници на културата в центъра на града по програмата за енергийна ефективност. Членовете на неправителствената организация излязоха с отворено писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев, до министъра на културата Боил Банов и до директора на Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) Даниела Джуркова.

Според неправителствената организация подобно саниране неизбежно ще промени автетичният изглед и пропорции на тези безценни обекти.  Пловдивското регионално издание „Под тепето“ публикува пълния текст на писмото, изпратено от организацията. В него се казва: „Технологичният процес на саниране на каквато и да било сграда предполага увеличаване на външните й размери, което автоматично променя автентичните й архитектурни пропорции!
Подменя автентичният й вид! Нещо повече – в случая се използват неприсъщи за епохата на построяване на сградата-паметник материали!“ В протеста си от Гражданската инициатива твърдят, че Българската държава е ратифицирала множество международни документи, най-вече „Венецианската харта“, визираща стандартите  за консервация и реставрация на паметниците и забележителните места. Нейният смисъл е насочен главно към запазване в автентичен вид на всички параметри на, който и да било паметник  на културата и  не допуска неадекватни на епохата на строеж материали, каквито неизбежно ще се използват в процеса на саниране, посочват от неправителствената организация. 

Повод за разпространения остър протест на „Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство” станаха обявените през миналата седмица планове за реновирането на множество такива сгради по Оперативна програма „Региони в растеж“ за 18 млн.лв. По думите на пловдивския кмет, цитирани от Радио Пловдив, приоритет ще бъде културната инфраструктура, паметниците на културата, сгради в зони за въздействие и ансамбли в централната градска част и Капана. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините