Граждани се събраха на протестно шествие за чист въздух в Благоевград

Днешният протест в Благоевград
Снимка: скрийншот видео във Фейсбук

Граждански протест срещу мръсния въздух под надслов „Не искам да дишам сажди“ се проведе днес в Благоевград. Той бе организиран в социалните мрежи и се води от инициативната група „За чист въздух в Благоевград“.

Поставените искания на протестиращите, които преминаха в шествие до сградата на Общината, са за бързи и ефективни мерки от страна на институциите срещу най-големите замърсители в Благоевград. Според инициаторите на протеста това са домакинствата, които горят отпадъци, автомобилният трафик и промишлените обекти.

Благовградчани излязоха с маски и транспарнти „Искаме чист въздух“, „Благоевград не е концлагер“, „РИОСВ – престъпна организация“, „Не на въздушният геноцид“ и други.

С протестиращите днес е разговарял и новият кмет на Благоевград Румен Томов, който е поел пред тях ангажимент от началото на новата година две нови мобилни станции да измерват чистота на въздуха в града. Те ще бъдат поставени, там където към момента са най-високите нива на замърсяване на въздуха. На тази база ще се търсят причините и решенията за отстраняване на проблема. Ще бъде проверена работата и на биоцентралата „Рубин“ в Благоевград, за  която водачът на протеста Сергей Лазаров оповести, цитиран от местното издание „Благоевград нюз“, че се горят дори отпадъци от платове,  използвани в шивашките цехове. Ще се огледа още транспортната схема в града и може да настъпят промени в нея.

Кметът Томов е обяснил още, че бърза и цялостна промяна с чистотата на въздуха не може да се постигне, но общинското ръководство има яснота за стъпките, които трябва да се направят и е решено да работи за това.

В края на ноември, скоро след встъпването на новата общинска администрация, бе съобщено, че в Благоевград се въвежда глоба в размер до 4 хил. лева за всеки, който умишлено изгаря опасни отпадъци и замърсява въздуха.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам