Граждани се самоорганизират за отбелязване на Шипченската епопея

Паметникът на свободата на вр. Шипка.
Снимка: Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

След като управляващите отказаха да организират честване на годишнина от Шипченската епопея, заради мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, граждани от няколко общини се самоорганизираха и обявиха, че тази събота, 22 август, на връх Шипка героите ще бъдат почетени.

За участие в импровизираното честване са заявили участие цели групи от Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Казанлък, Габрово, Севлиево и Велико Търново.

Честването ще започне в 7.30 часа от Соколския манастир, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в шипченските боеве. Около час по-късно тези, които ще изкачат върха, ще се отправят към него. Предвижда се всички да се съберат в подножието на паметника около 11 ч. и заедно да изкачат стъпалата към Паметника на Свободата.

Организаторите на тазгодишното честване наричат себе си „родолюбиви граждани“ и отказват да назоват имена и организации, които стоят зад инициативата. Освен организация на честванията, те са осигурили и безплатни автобуси от Габрово за всички, които изберат да стигнат до върха с транспорт.

Изпратена е покана и до президента на републиката Румен Радев (президентът на България традиционно е патрон на честванията от години, б.р.) да се присъедини към честването, но до момента няма потвърждение за неговото участие, казаха организаторите.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. Боевете, които се водят от 9 до 13 август (стар стил)  1877 г. между защитниците на прохода и турската армия влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Жертвите, които руските полкове и българските дружини дават на Шипка и в полето на Шейново са около 11 000 – убити, ранени и безследно изчезнали, а над 9 000 души са замръзналите и заболелите по време на Зимното шипченско стоене. Основният камък на Паметника на Свободата е положен на 26 август 1922 г. Паметникът е завършен през 1930 г. На 26 август 1934 г. паметникът на връх „Свети Никола“ е тържествено открит от цар Борис III.

Паметникът е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам