Граждани протестираха срещу проекта за ВЕЦ в защитени зони (обновена)

Снимки: Фейсбук профил / Владимир Христовски

Незаконните водноелектрически централи, изградени на територията на страната, да бъдат разрушени, както и да не се допускат строежи на нови мощности, призоваха днес граждани по време на протест пред Народното събрание.

Според протестиращите, предложения за поправки в Закона за безопасното използване на ядрена енергия позволяват строежи на водноелектрически централи в защитените зони от екомрежата “Натура 2000“, пренебрегвайки действащите забрани.

Природозащитниците призоваха да не се премахват ограниченията от 2010 година, които забраняват да се черпи вода за ток в защитени зони или места, предназначени за отдих.

Поправките ще размразят десетки проекти за изграждане на ВЕЦ-ове в защитени зони, алармира  Вера Стайска, цитирана от БНР.

Според еколози това ще доведе до наказателна процедура за държавата и тя ще трябва да плаща милиони евра глоба.

Законодателните промени допускат производственото ползване на критично недостатъчен през последните месеци природен ресурс, какъвто е водата, заяви по-рано Иван Пандъков, председател на сдружение „Балканка“.

Протестиращите днес застанаха пред Парламента със символични рисове и релси, за да напомнят за необосновани критики и предишни лобистки акции на зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов. Предложението за промени в Закона за безопасното използване на ядрената енергия е на група депутати от „Обединените патриоти“ под ръководството на лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов. 

По отношение на предложението на Симеонов има мотивирани възражения в становище на ресорното Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и граждански организации, по чиито сигнали Европейската комисия още от 2017 г. разследва водноелектрически централи (ВЕЦ) в защитените зони на България, припомня Дневник.

По-късно през деня се разбра, че Валери Симеонов е оттеглил предложението си за промяна в закона, с което се планираше малките водноелектрически централи в защитени територии, да подновят правото за водоползване от реките. Оттеглянето Симеонов е обяснил с появилото се обществено недоволство и оттегляне на подкрепа, която първоначално е била от всички парламентарни групи.

Дневник пояснява, че оттеглянето на проекта не е окончателно. Валери Симеонов е заявил, че времето преди гледането на поправките било кратко и не било достатъчно обществото да бъде осветлено. Затова е предпочел да го изтегли, за да има време за широко и масово обсъждане, което да се проведе в Народното събрание, а след това текстовете да се обсъдят в зала с присъствието на експерти от МОСВ.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам