Граждани протестират срещу изграждането на пясъчна дига в Созопол

Басейнова дирекция разпореди на консеционера на Централния плаж в Созопол незабавно да преустанови дейности в Черно море

Снимка: Фейсбук/Зоя Кандрова

Граждани на Созопол се обявиха срещу пясъчните диги, които концесионерът на Централния плаж издига, като изгребва пясъка с помощта на багер. Жители на морския град започнаха събирането на подписи срещу процедурата, предадоха регионалните медии.

Цялата ивица, която е около половин километър е изкопана, багер изгребва пясък от морето и прави диги, по-високи от човешки ръст, посочват хората, подали сигнала.

Пред радио Бургас един протестиращите жители на Созопол – Радост Георгиева, посочва: „В т. 8 е описано, че концесионерът е задължен да опазва околната среда, да се грижи за флората и фауната, което той категорично нарушава, защото е изгребал цялата територия на ивицата. Така е нарушил живота на всички микроорганизми там.“ Тя настоява дигите да бъдат съборени, а ивицата да бъде възстановена в първоначалния ѝ вид и договорът с концесионера да бъде прекратен.

Жителите на града са притеснени, че с построяването на дигата няма да имат достъп до морето, включително и за хвърлянето на кръста на Йордановден.

Междувременно от Общината в Созопол заявиха пред медиите, че пясъчни диги се изграждат без разрешение. Според местната администрация, изкопаване на над 30 кубика земна маса се счита за строителни дейности. От Община Созопол са изготвили констативен протокол и са информирали екоинспекцията.

Според концесионера на ивицата, това е практика, за да се предпази плажа от морските вълни през зимата. Цитиран от Дневник, концесионерът на плажа Илиян Иванов посочва, че подобна мярка се извършва за пръв път и затова хората са притеснени какво се случва. „Пясъкът е тук и никой няма да го изнесе. Вземат се превантивни мерки, ако придойде голяма вълна. С нищо не се нарушава екоравновесието“, е неговото мнение.

Изграждането на пясъчни диги по плажовете е нормална, европейска практика, която се въведе и у нас, коментира пред БНР-Бургас Николай Димитров, наемател на плажната ивица в „Крайморие“. „Всеки един стопанин, по договор му е заложено съхранение, опазване и възстановяване при някакви тежки климатични условия или някаква екстремна ситуация, в която морето или други фактори отнемат от пясъчната ивица. Както и при мен много пъти се е случвало на „Крайморие“. Без възможността да вкараш тежка машина, която да изземе от морето вкарания, в случая пясък, нямаше как да го възстановим, ние не може да го направим това с лопати, с ръце“, посочва още Димитров. Според него, няма забрана и ред, по който да се извърва тази дейност.

Министърът на туризма Николина Ангелкова е разпоредила проверка на извършваните дейности за изграждане на пясъчни диги на Централния плаж в Стария Созопол. Проверката ще установи дали концесионерът на ивицата изпълнява стриктно договорните си задължения по стопанисването ѝ. Инспекцията ще бъде извършена в сътрудничество с другите компетентни институции, посочват от министерството.

От Регионалната инспекция по околна среда и водите в Бургас са заявили, че цитираните дейности не са във функционалните компетенции на екоинспекцията.

Да се спрат дейностите по изземване на пясък от Черно море разпоредиха днес от „Басейнова дирекция“ на концесионера на плажа в Созопол. 

„Действията на концесионера са в несъответствие с уведомление, изпратено до министъра на туризма с копие до БДЧР, съгласно което се предвижда изнасяне на пясъчно покритие от плажа и натрупването му далеч от обичайните ветрови вълни, без да се засягат бреговете на водните обекти“, посочват от дирекцията. 

Във връзка с установеното нарушение на естественото състояние на брега на Черно море фирмата-концесионер на плажа в гр. Созопол е поканена в тридневен срок да се яви на среща за изясняване на обстоятелствата по случая.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам