BG | EN

Граждани организират подписки и петиции заради сеч на дървета в Шумен

Снимка: radian.bg

Граждани на Шумен се подписват в петиция и готвят протести заради „новата зелена концепция“ на местната община.

По данни на регионалното издание „Радиан“ в социалните мрежи се е разразира истинска буря заради сечта на дървета в Шумен и новата визия на местната общинска администрация за зелената система. Липите и тополите в града не се вписвали в новата зелена концепция на кметството и поетапно щели да бъдат заменяни от ниски декоративни дръвчета.

Липите – обявени за вредни и алергизиращи, щели да се премахват навсякъде, където повреждат тротоарите или са сметнати за опасни. „Досегашните дървета в Шумен не са подходящи за улично озеленяване, тенденцията да се садят липи в градовете е остаряла, тя е отпреди 50-60 години. Сега трябва да се водим от друга тенденция. Липите вече са много големи, не се знае кога ще станат опасни при различни атмосферни условия, освен това са алергени и много хора страдат“- това заявила пред журналисти ландшафният архитект на Общината Десислава Лунчева, цитирана от „Радиан“.

Паралелно с това вече се извършвала сеч на стари дървета в квартал „Тракия“, където се правели нови тротоари, както и по ул. „Марица“, където имало подписка от живеещите за премахване на липите до блоковете им, става ясно от информацията, публикувана днес в изданието.

Всичко това разбудило духовете в Шумен, но вълната от недоволство изригнала когато станало ясно, че Общината не планирала да прави допитване до хората как да изглежда зелената система на града.  Социалните мрежи се изпълнили с гневни коментари на шуменци, които настояват веднага да се спре сечта на здрави дървета. Хора, живеещи в чужбина, публикували снимки на огромните стари липи по улиците на Германия, за да покажат на местните управници, че там дървета на никого не пречат, не са опасни и не разрушават тротоарите.

В социалните мрежи са публикувани няколко подписки и петиции, организирани от граждани.

В петицията, с която се настоява незабавно да се спре сечта на здрави дървета в Шумен, до момента са се подписали над 480 души. https://www.peticiq.com/205949#sign

Изпратено било и заявление по закона за достъп до обществена информация с повече от 20 въпроса във връзка със случващото се в града.

В социалните мрежи се обсъжда дата и час за протест.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините