Гражданите на Павликени излизат на втори протест днес, настояват кмета им да застане на тяхна страна

Днес пред Община Павликени е насрочен протестен митинг, на който гражданите на общината настояват ръководството на местната Община да застане на тяхна страна и предприеме необходимото, за да не позволи в района да бъдат изградени завод за каменна вата и електроцентрала за изгаряне на боклук, която да захранва с RDF гориво завода.

Протестът е с начален час 16.00 ч. – един час преди началото на редовно заседание на Общински съвет – Павликени, който трябва да разгледа две точки, касаещи бъдещето на инвестиционното намерение на дружеството „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански, с прозвище Вълка, край с. Върбовка.

Едното предложение е внесено от общински съветници и с него Общинският съвет дава мандат на кмета на Павликени Емануил Манолов да участва в Експертния екологичен съвет, който ще гласува Доклада за оценка въздействието на околната среда (ДОВОС) за инвестицията на „Петрургия“. Със същото решение общинските съветници задължават кмета да гласува против ДОВОС.

Как граждани от пет общини протестираха срещу проект на Румен Гайтански – Вълка за изгаряне на боклук в с. Върбовка – тук

Другото предложение за решение касае вече гласувани текстове от Общинския съвет, за които е налице „фактическа грешка“ и за които от „Петрургия“ са поискали нейното коригиране с гласуването на ново решение. Става дума за полски път от 7 дка, за който съветниците са дали предварително съгласие да бъде включен в Специализирания подробен устройствен план (СПУП), за да може инвеститорът да го включи в проектите си за строителство и са учредили право на ползване и строеж за 27 г. напред. Оказва се обаче, че не този, а друг път от малко над 3 дка е трябвало да бъде обект на решението. Заради това от „Петрургия“ са входирали заявление с искане за промяна, но от инициативен комитет „За Павликени“ смятат, че „новото решение не е така просто, както изглежда“, тъй като то налага Общинският съвет да вземе решение за съвсем нов имот публична общинска собственост.

За въпросния имот трябва да се даде предварително съгласие да бъде включен в Специализирания подробен устройствен план, да се вземе решение за промяна начина му на трайно ползване и да се учреди право за ползване, обяснява адвокат Христо Дишев от „За Павликени“. Според него става въпрос за имот, който попада в границите на площадката, върху която е планирано да се изградят инсинераторите за горене на отпадъци. „Нека не се лъжем, това не е поправка на техническа грешка, а съвсем ново решение. В предложението не пише какво се случва с вече гласувания общински път от 7,5 дка и определената за него цена“, уточнява адвокат Дишев. Оказва се, че съветниците не са наясно дали въпросният имот, за който има влезли в сила решения на съвета ще бъде изключен от инвестиционното намерение, ще се връщат ли пари от общината и „има ли изобщо сделка за него досега“.

Граждани на Павликени поискаха защита от местната власт срещу проект за горене на боклук – тук

„Принципният въпросът, който стои днес е : ако в тези три случая в миналото Общинският съвет не е знаел, че в обхвата на инвестицията се включват два инсинератора за горене на RDF, то когато днес знае каква е бъдещата „инвестиция“ и след като е изразил принципно становище против, ще даде ли Общинският съвет отново на инвеститора, онова което той иска или ще откаже? Какъв е смисълът да приемаш ново решение, с което да поправяш старите решения, при които си бил подведен, пита през фейсбук страницата на инициативен комитет „За Павликени“ адвокат Христо Дишев.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам