BG | EN

Гражданин осъди Приходната агенция за теча на лични данни

Снимка: НАП

Националната агенция по приходите (НАП) е осъдена окончателно да плати на гражданин обезщетение за изтичането на лични данни от лятото на 2019 г. Делото е заведено от една от жертвите на теча с инициали К.С.

Според решението на Върховния административен съд (ВАС) от 10 май приходната агенция е осъдена да плати 500 лева, съобщава „Сега“. Освен това се утвърждава правото на всеки гражданин да получи обезщетение ако е претърпял вреди в резултат на изтичане на личните му данни.

Казусът стига до Върховния съд, след като НАП обжалва решението на долната инстанция от септември 2020 г. Тогава Административният съд – София-град гледа иск по Закона за отговорността на държавата, свързан с Европейския регламент за защита на личните данни (GDPR).

Жалбоподателят иска обезщетение на стойност 1000 лева заради вреди, причинени от неправомерното бездействие на НАП да изпълни задължението си да защити по сигурен начин данните ѝ като гражданин. Съдът оценява щетите ѝ на 500 лева.

За изтичането на лични данни от масивите на НАП тук, тук и тук.

Прокуратурата и НАП твърдят, че искът на К.С. трябва да бъде отхвърлен.

Магистратите окончателно приемат, че е доказано, че К.С. се е почувствала притеснена и несигурна, тъй като личните ѝ данни са станали общодостъпни и злоупотреби с тях не са изключени в бъдеще.

Така Съдът приема, че всеки, който е претърпял материални или нематериални вреди в резултат на нарушение на регламента за личните данни, има право да получи обезщетение от администратора или обработващия данните.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините