BG | EN

Готвачът на ГЕРБ в Силистра стана депутат

Тодор Тодоров вляво и Милен Делийски вдигат тост в носии на банкет на партията.
Снимка: Фейсбук

За 20-ти силистренски избирателен район няма изненади, като изключим, че от четирите разпределени за района мандата, този път ПП-ДБ не успяха да вземат нито един, а вместо тях влиза за първи път представител на “Възраждане” – депутатът от две поредни събрания Маргарита Генчева. От ДПС влизат двама, като единият от тях е съпредседателят на движението Джевдет Чакъров.

Изненадата този път дойде от поставеният на последното осмо място в листата на ГЕРБ-СДС – ресторантьорът Милен Делийски, формално излъчен от гражданската квота на партията. Оказа се, че той е събрал най-много преференции, 2018, и по този начин измества втория в листата – областният координатор на ГЕРБ и негов приятел Тодор Тодоров. Това, разбира се, не беше достатъчно, за да бъде преминат 7 процентния праг и да бъде изместен водачът в листата Тома Биков. Впоследствие обаче Тома Биков не пожела да влезе в парламента със силистренската листа, а предпочете софийския район, където също беше водач. Това позволи на Делийски да стане новото лице на ГЕРБ в парламента.

Милен Делийски
Снимка: Фейсбук

Милен Делийски няма никакъв “партиен авторитет”  в област Силистра, нито гражданска активност, като изключим един протест на ресторантьорите от Силистра, воден от него.

Той е известен най-вече като ресторантьор, който през последните години осигуряваше кетъринга при партийните събития на партията на Борисов в местната зала “Версай”. Като такъв и той неизменно беше част от сценографията на областния лидер Тодор Тодоров – всички на партийния купон да са облечени с народни носии. Така облечени с потури и цървули, двамата с Тодоров присъстват на редица снимки. Фолклорната композиция включва и третия, досега влязъл три пъти като депутат, Ивелин Статев. Този път обаче той не събра достатъчно преференции и отпадна от парламента. 

Другата роля, в която беше вкаран бизнесменът на местно ниво, е да организира благотворителни акции, зад които реално стоеше приятелят и дарител Тодор Тодоров.  Така през 2021 г. беше организиран благотворително раздаване на безплатна супа за гражданите на Силистра от Милен Делийски. Но по думите на самия Делийски, се оказа, че обядът е бил спонсориран от Тодор Тодоров.

Делийски формално беше и дарител на полицията с храни и напитки за партрулите по време на Ковид локдауна през 2020 г. Публикации в медиите обаче разкриваха, че реалният дарител пак е областният координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров.

След дарителската акция с безплатния обяд през 2021 г. ресторантьорът отправи искане до общината да придобие голяма част от емблематичната сграда на “Новата баня” в Силистра, в която той притежава част от помещенията и ги ползва за своя ресторант, построен в градината. След бурни разисквания това искане беше одобрено от тогавашното мнозинство в общински съвет.

В този случай Делийски първо дари на общината 18 квадрата от свое помещение, за да може това да му позволи да придобие после общо 600 кв.м. за цена от 111 хил.лв., колкото един апартамент. В крайна сметка сделката за “Новата баня”, която беше оспорена от прокуратурата, беше узаконена с решение на Върховния административен съд, който се произнесе, че решението на общинския съвет не нарушава закона. Така безплатният обяд за силистренци не излезе съвсем безплатен.

С повечето си активности досега Делийски оставя впечатлението, че е подставено лице на областния координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров и че не би направил нещо без неговото одобрение. Затова победата с преференциите е впечатляваща, но едва ли някой се съмнява, че влизането на ресторантьора в парламента е случайно.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Димитър Пецов
Димитър Пецов е журналист на свободна практика и граждански активист от Силистра. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за гражданин, най-активно използвал правото си за достъп до обществена информация.

Още от автора

Индустриален парк, пътища, градска среда: Силистра актуализира плана за интегрирано си развитие

Планът за интегрирано развитие е седем годишен и обхваща периода от 2021 -2027 г.

Чистотата в Силистра e с нов началник след конкурс на Общинския съвет

На редовното си заседание на 27-ми юни силистренските общински съветници приеха предложението на временната комисия за избор на нов управител на почистващата фирма “Синева” ЕООД.

Полицаи претърсваха Областна дирекция “Земеделие” в Силистра

В присъствието на прокурор от Районна прокуратура Силистра са били претърсвани помещения в дирекцията от служители на ОД МВР - Силистра. Проверявани са компютърни конфигурации, иззети са били документи и компютри.

Още анализи

Кои са хората на Доган в ДПС, които Пеевски нарича „деребеи“

„Деребеи“, забогатели „на гърба на Доган“. Така Пеевски и поддръжниците му наричат няколко знакови лица на ДПС, с които се карат. Пеевски твърди, че самият Доган изобщо не е част от конфликта, проблемът му е с „деребеите“. Кои хора има предвид?

За честта на хората: случаят с „ПИК“ и съдия Цариградска

Владислава Цapигpaдcĸa беше обект на злостни клеветнически кампании в "ПИК". Собствениците бяха осъдени да платят обезщетение. Но клеветническото съдържание не бе свалено. Защо съдът не пази честта на хората?

Как диктаторите се опитват да се скрият зад заклинания

Всяко поколение рано или късно изпада в изкушението да мисли, че диктатурата с нейната афиширана дисциплина е по-ефективна подредба на обществените отношения от демокрацията с нейния всекидневно видим хаос. Затова на всяко поколение е необходимо да се напомнят следните три аксиоми.