BG | EN

Горското стопанство в Доспат беше осъдено да обезщети пострадал работник

Илюстративна снимка „Отзвук“

Смолянският окръжен съд осъди ДГС Доспат да плати 91 313,87 лева на пострадал при дърводобив злополука работник.

Жител на родопското село Змейца спечели делото срещу бившия си работодател. Мъжът е поискал 101 хил. лева за претърпени болки и страдания, но първоначално Девинският районен съд му е присъдил само 40 хил. лева, заради допусната от страна на пострадалия 47- годишен мъж „груба небрежност“. Окръжният съд, обаче, излиза със становище, че съпричиняването от страна на Ахмед е 25%, като основно вината е на работодателя, пише регионалното издание „Отзвук“.

Инцидентът станал на 10 април 2015 година в местността Шалганова къшла, край село Късак. Около 16,50 часа при укрепване на метална въжена мачта за теглене на дървен материал се къса един от болтовете в ушите, монтирани на кулата, която я закрепя към обтегача на трактора. Кулата пада и притиска мъжа в областта на кръста. Мъжът получава множество контузии – на гръдния кош, на корема, на белите дробове, счупване на пет ребра вдясно и четири вляво, излив на кръв в гръдната и коремната кухина, счупване на таза, на бедрената шийка, счупване на напречните израстъци на първи, втори, трети и четвърти поясни прешлени и др.

Пострадалият работил на длъжност „оператор на машини и съоръжения“ по договор от 6 юни 2014 г. и имал свидетелство за правоспособност за работа с колесни, верижни трактори и агрегатирани към тях работни машини. То било обаче валидно до 2011 г.

В разпита си пред разследващите работникът обяснил, че линията е била опъната, извършил оглед на въжетата и кулата, проверка на двете предпазни въжета, които държат кулата срещу въжето, след това запалил машината и взели да я изпъват. Спрял да погледне да не би да е закачена линията, огледал въжетата, видял че няма проблеми и решил да я набере до край. В един момент се чул силен шум и той се оказал притиснат на земята от кулата.

Според Окръжния съд постръдълият е действал в интерес на работодателя си, изпълнявайки негова неправомерна заповед, без да му е извършен инструктаж, без да има изискуемата правоспособност. Липсвал и проект за изграждане на въжената линия и одобрен технологичен план, става ясно от делото, цитирано от „Отзвук“.

Вещото лице от съдебно-техническата експертиза обяснява, че скъсаният болт не е следвало да се намира там, а на негово място е трябвало да има щифт. Пострадалият също не е трябвало да бъде под въжетата. Експертът установява от своята практика, че когато се изпълняват такива работи само заради един болт, който е паднал по пътя или е забравен, се обрича цялата работа, надниците, парите на хората. Пострадалият мъж е искал да си свърши работа в деня, в който е забелязал липсата на болта и е намерил решението като в сандъка е намерил болт и с него е заменил липсващия щифт. Причината за злополуката, според вещото лице, е в замяната на този болт. Фаталното е, че мъжът е разчитал на този болт, който му е изиграл лоша шега. А това, че свидетелството му било с изтекъл срок на валидност, следва да следи най-вече работодателя, който му поставя такава задача.

След инцидента на пострадалия родопчанин са извършени две животоспасяващи операции и една на таза. Последствията за мъжа са големи. Той никога няма да изравни походката си, а болките след злополуката били огромни.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините