BG | EN

Горското предприятие в Шумен купува 92 автомобила за близо 4 млн. лв.

Част от автопарка на горското стопанство действително е остарял и подлежи на подмяна
Снимка: СИДП

Североизточното държавно предприятие /СИДП/ ще похарчи почти 4 млн. лв. за покупката на 92 високопроходими нови автомобила. Най-евтината кола ще струва на горското стопанство 45 600 лв. За подмяната на автопарка е обявена обществена поръчка, която е подписана от директора на СИДП Ради Иванов.

Новите автомобилите ще бъдат купени на 4-годишен лизинг и точната им прогнозна стойност е 3 928 000 лв., става ясно от обявлението. Поръчката е обособена в три отделни позиции.

Първата е за 4 нови автомобила с висока проходимост, задвижване 4х4, с 6+1 места. От техническите спецификации става ясно, че двигателят трябва да е не по-малък от четирицилиндров с работен обем мин. 2500 см.куб. и мощност до 115kW. Посочената единична цена за тези автомобили е до 55 200 лв. с ДДС.

Втората позиция е за доставка на 16 нови автомобила с висока проходимост, задвижване 4х4, с 4 врати и с 4+1 места, с открито товарно отделение. Одобрената единична цена е до 75 600 лв. с ДДС.

Най-много автомобили ще се купуват по третата обособена позиция. По нея поръчката е за 72 нови автомобила с висока проходимост, задвижване 4х4, с 2 или 3 врати, с 3+1 седящи места. Одобреният финансов ресурс за тези коли е до 45 600 лв за едно МПС и до 2 736 000 лв. без ДДС  за всичките 72 автомобила

В посочените средства не се включват разходите по 4-годишния финансов лизинг, разходите по обработка на лизинговата сделка и другите дължими такси и застраховки, включително и разходите за доставката на МПС-тата до центратата на предприятието на ул. Петра №1 в Шумен. Това означава, че 4-те милиона за обновяването на автопарка ще нараснат значително. Крайният срок за подаване на офертите е 5 април.

Във връзка с обявената обществена поръчка „За истинта“ изпрати въпроси до Североизточното държавно предприятие, които трябва да изяснят кое налага купуването на толкова много нови коли, за кого са предназначени те и откъде ще се осигурят средствата. От пресслужбата на държавното предприятие запазиха мълчание. Реакция последва едва, след като въпросите бяха препратени и до Пресцентъра на ресорното земеделско министерство.

Отговорите в телеграфен стил  все пак сдържат част от поисканите подробности около обявения търг за възлагане на обществената поръчка.

Новите автомобили са за всички горски и ловни стопанства на територията на СИДП, според направените заявки, казват от пресслужбата на държавното предприятие. От там допълват допълват, че колите са предназначени за горските и ловни стражари, които извършват охрана, различни стопански дейности като залесяване, дърводобив, подхранване на дивеча и др.

Само преди 4 години СИДП купи няколко нови противопожарни автомобили
Снимка: СИДП

Покрай горските и ловни стражари, с 4 нови автомобила ще бъдат оборудвани и шефовете в държавното предприятие. Според неговата пресслужба, тази бройка явно е скромна, тъй като отговорът звучи така: „Само 4 от всички 92 автомобила са за централното управление на СИДП“.

Поръчаните нови коли ще представляват 30% от автопарка на предприятието и се купуват заради „необходимост от подмяна на остарелите и амортизирани автомобили“, отговарят телеграфно от СИДП, без да споменават подробности като например колко годишни са „остарелите и амортизирани автомобили“ в автопарка му.

Стойността на доставката в размер на 4 млн. лв. щяла да бъде покрита от собствени средства, отговарят още от СИДП.

По този повод граждани на Шумен коментираха иронично в социалните мрежи, че „ако тази зима цената на дървата стигне 300 лв., шефовете от СИДП може да си купят и хеликоптери“.

В момента управител на СИДП е Ради Иванов, назначен от първия служебет кабинет на Румен Радев през 2021 г., а в управителния съвет са Веселин Пенчев, председател на областния съвет на БСП в Шумен и Ралица Тихомирова.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините