Голямата епископска базилика ще бъде показана в централата на ЮНЕСКО в Париж

Част от мозайките в Голямата базилика
Снимка: „Под тепето“

Пловдив ще представи Голямата епископска базилика на изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж днес. Събитието е част от кампанията за включване на мозаечното наследство на Пловдив в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. За това съобщава сайтът „Под тепето“.

Преди няколко дни, отново в Париж, се проведе среща на официални лица, на което бе представена кандидатурата на града ни. Днес събитието ще е първото за широката общественост. Целта на кампанията е да се вдигне популярността на пловдивските мозайки в Европа. Крайната цел е градът да бъде включен в Списъка на ЮНЕСКО с Епископската базилика, Малката базилика и сградата Ейрене в подлеза на Понеделник пазара.

Успоредно с популяризаторската кампания ще се работи и по всички административни стъпки. Най-близката цел е наследството ни да влезе в Индикативният списък – предвраителната фаза, преди окончателното включване в ЮНЕСКО. Днес в Париж са и пловдивски експерти археолози, историци, реставратори, които ще представят по-детайлна и експертна информация за историята на Епископската базилика. В следващите месеци този процес ще продължава с италиански експерти, които имат опит с документацията на ЮНЕСКО.

Цялата дейност се извършва съвместно от Министерството на културата, Община Пловдив и основният спонсор на разкопките в Голямата епископска базилика – Фондация „Америка за България“.

Още новини от Пловдив четете в „Под тепето“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам