BG | EN

Големите еко чудесии – при малкия човек

Планове за възстановяване, зелени преходи, зелени енергии… – тия чудесии звучат далечно за обикновения човек. Като чуе „ВЕИ“, например, си представя огромно пространство с перки гиганти, от което някой „чичко-паричко“ трупа нови пачки, а икономиката се „преструктурира“, за да му помага. Истината е, че обикновеният човек не се лъже в преценката си. Къде е той в цялата история?

Има обаче хора, които не одобряват икономиката и политиката да са точно така поставени. Те считат, че всичко, което се прави около зелените идеи, следва да е обърнато именно към обикновения човек. Как? Ами като например държавата го улеснява да си постави фотоволтаичен панел на покрива или балкона – тоя панел да е смисълът на зеленото, а не паркът с перки.

Човек с такова разбиране на нещата е Илиян Илиев, председател на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Самият той е пример, че пирамидата наистина може да бъде обърната – в родния си дом от години е поставил слънчева инсталация.

Тя не струва непосилен разход. Не коства някакви гигантски усилия. Разбира се, за да са случват нещата с все повече хора, самата държава трябва да преобърне стереотипите си. А и нахлуващите от Европа ветрове да не се реят високо в небесните пространства, а също „да слязат“ ниско при хората.

Множество малки домашни фотоволтаични централи на покривите на жилищни сгради обаче бяха изключени от мрежата и не могат да продават излишъците от произведена електроенергия, която не потребяват за лични нужди. Затова алармира Илиян Илиев. Процесът се развива лавинообразно след промяната в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) през есента на миналата година. Изменението се случи с цел улесняване достъпа на домакинствата до алтернативните енергоизточници и възможността те да произвеждат сами необходимата им електроенергия, а излишъците да връщат в мрежата. „Законодателят включи всичко, което Европейският съюз, изискваше за да се намали бюрокрацията при присъединяването, да се регламентира нетметъринга, енергийните кооперативи. В заключителните разпоредби обаче записаха, че енергоразпределителните дружества не са длъжни да осигурят всичко това. След обнародването на закона получих писмо от „Енерго Про“, че съобразно промените в закона, не са длъжни да изкупуват произведената елетроенергия от домашната ми централа на покрива и прекратяват договора.“ Това разказа Илиев, според когото „променихме закона така, че да звучи много добре за пред Европейската комисия, но всъщност да не стимулира използването на ВЕИ от домакинствата“.

За зелените политика, икономика, за ВЕИ, неизбежното развитие, за личния опит… – чуйте в разговора с Илиян Илиев.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, заради това, че е подписал договор за продажбата на общински имот с фирмата на майка си.

Ива Лазарова, ИРПС: Нужно е будно гражданско общество

Ива Лазарова е изпълнителен директор на Института за развитие на публичната среда, чиито усилия са насочени към разработване и прилагане на механизми за отчетност на публичните институции. Ива е от тези, които почти не спят по време на избори и които влагат сърцето си, енергията и интелекта си в името на едно по-здраво, подредено и осъзнато общество.

Рая Назарян бе избрана за председател на НС с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“

Кандидатурата на Рая Назарян(ГЕРБ-СДС) бе представена от народния представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова и приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!