Година и половина помпена станция край Шумен бълва мръсни отпадни води под безпомощния взор на институциите

Снимка: „Радиан“

Година и половина изградената по европейски проект канализационна помпена станция край Шумен бълва мръсни отпадни води, а институциите си прехвърлят топката и наблюдават безпомощно или безразлично как районът потъва във фекални разливи.


Вчера експерти на РИОСВ-Шумен направиха проверка по пореден сигнал на граждански активисти за изтичане на битово-фекални води в дере от станцията, построена край квартал Дивдядово.
При обхода е установено, че черпателната шахта на съоръжението е пълна догоре, а от шахтата изтичат отпадъчни води от канализационната система на квартала. Мръсните води през околовръстните канавки изтичат в дерето, приток на язовир Соара, съобщиха от РИОСВ. Причина за поредното изливане на отпадни води е „дефектиране на двете работни помпи“, обясняват от екоинспекцията.

Нарушението представлява неизпълнение на условие от Разрешителното за ползване на воден обект и на предписание В и К – Шумен, което стопанисва станцията, е дадено предписание в срок до 24 февруари да предприеме мерки за прекратяване на изтичането на отпадъчни води.

На оператора ще бъде съставен поредният акт за извършено административно нарушение, заявиха от РИОСВ.

Неработещата КПС и съоръженията към нея системно нарушават екологичното законодателство. От 2020 г. екоинспекцията е направила 12 проверки, дадени са 6 предписания, съставени са 5 акта и веднъж е сезирана прокуратурата, но проблемът не само че не се решава, а се задълбочава.

Според РИОСВ отговорност за това трябва да се търси от оператора на съоръжението, възложителя на проекта на съоръжението – Община Шумен, проектанта, изпълнителя и строителния контрол. В правомощията на РИОСВ като контролиращ орган е да установява и санкционира за всяко нарушение, но тя не може да разреши задълбочаващия се проблем, коментират от екоинспекията.

По преписката ще бъде сезирана за пореден път окръжната прокуратура в Шумен за установяване на виновника на екологичното замърсяване, заявиха от РИОСВ.

Заради неработещата помпена станция в края на юни 2020 г. се образува огромно фекално езеро край Дивдядово, което дори застраши жп линията София – Варна. Мръсното езеро на площ от около 30 дка от дъждовни, питейни и фекални води на места достигаше до 7 метра дълбочина.

Тогава близо месец беше необходим на институциите, за да установят, че има изтичане на мръсни води от помпената станция край Дивдядово. Даваха се предписания, писаха се писма. И станцията продължи да си тече при всеки по-силен дъжд.

През септември 2021 г. репортаж на шуменското фекално езеро посвети и Свободна Европа. „Езеро от фекалии се образува заради преливаща помпена станция край Шумен. Съоръжението е ново и е изградено с пари по европроект, но не работи“, установи на място Генка Шикерова. Тогава от община Шумен казаха, че започват профилактика на съоръжението. От ВиК-Шумен казаха, че има запушване заради наличието на много „инeртни материали“.

Нищо обаче не се промени. През ноември след поредната публикация за изтичане на битово фекални води от РИОСВ пак правиха проверка в присъствието на главния инженер на ВиК-Шумен, заместник-министъра на околната среда и водите Петър Димитров и директорите на РИОСВ-Шумен и Басейнова дирекция „Черноморски район“. Отново бяха установени нарушения, отново бяха съставени актове.
Станцията и до днес продължава да бълва мръсни води, а актовете, съставени на ВиК – Шумен и на общината, на практика се плащат от всички данъкоплатци. Прокуратурата до този момент не е предприела действия срещу нарушителите. 

Явно трябва да се сезира европейската прокуратура, за да се задействат българските институции.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам