BG | EN

Гняв в Шумен след решението на съда да намали присъдата за смъртта на 22-годишно момиче

Така изглеждаха автомобилите след тежката катастрофа на 28 септември 2022 г.
Снимка: Дияна Желязкова

Гняв в Шумен предизвиква решението на варненския Апелативен съд /АС/, който намали наказанието на 19-годишния Жечко Кюркчиев за причинената от него катастрофа, при която загина младо момиче.

Тежкият инцидент стана на 28 септември 2022 г. на кръгово кръстовище пред голям търговски център в града. Кюркчиев, тогава на 18 години, връхлетя в кръстовището с джип Волво със скорост 103,7 км/ч и буквално премаза намиращата се там кола на 22-годишната Светомира Станчева. От тежките травми момичето почина в линейката на път за болницата, а нейната спътничка получи тежки наранявания.  

На 15 юни 2023 г. Шуменският окръжен съд /ШОС/ наложи на Жечко Кюркчиев ефективна присъда от 3 години и 4 месеца затвор при първоначален общ режим. Кюркчиев беше лишен от правоуправление на МПС за 5,4 години и беше осъден да плати над 18 000 лв. съдебни разноски. Делото в Шумен беше гледано по бързата процедура, тъй като Кюркчиев призна вината си и присъдата му от 3 години и 4 месеца затвор беше наложена след редукция с една трета на наказанието.

Със свое решение от 5 декември, обаче, Апелативният съд намали присъдата на ШОС и я замени с условна по жалба на осъдения Кюркчиев. АС наложи на Кюркчиев условна присъда от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок с мотива, че наложеното от шуменския съд наказание е „несправедливо завишено“. 

Варненският апелативен съд не приема извода на ШОС, че личността на Кюркчиев разкрива „сравнително висока степен на обществена опасност“. „Към момента на деянието подсъдимият К. е бил 18-годишен юноша (всъщност ПТП то е причинено от подсъдимия четири месеца след навършване на пълнолетие, б.р.), ученик в 12 клас, с много добри характеристики”, се посочва в решението на АС. Според втората инстанция, Кюркчиев е „личност, осъзнала и приела вината за стореното, което сочи на започнал процес на превъзпитание и опровергава заключението на първата инстанция за завишена обществена опасност на дееца”.

Съдът се позовава и на доклад, утвърден от председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, според който кръговото кръстовище, на което стана катастрофата, не е проектирано и изградено съгласно нормативните изисквания, не осигурява безопасното и безпроблемно преминаване по бул. „Симеон Велики“ и създава допълнителни конфликтни точки между участниците в движението и предпоставки за ПТП.

В крайна сметка АС приема, че наказанието на Жечко Кюркчиев трябва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността му обстоятелства – млада възраст (понастоящем студент), добри характеристични данни, чисто съдебно минало, критично отношение към стореното, демонстрирано искрено съжаление и съчувствие към пострадалите, съдействие на органите на досъдебното производство. Съдът цитира и изявленията на подсъдимия, че моли за условна присъда, „за да бъде със семейството си и да продължи обучението си в университета“. 

Като отегчаващи вината обстоятелства съдът откроява значителното превишаване на скоростта в градски условия – над 100 км/ч при разрешени 50 км/час, както и допуснатото едно нарушение на ЗДвП, за което е санкциониран по административен ред. По делото е доказано, че Кюркчиев е шофирал със 103.7 км/ч и е отнел предимството на колата, шофирана от Светомира. От съдебната инстанция е посочено, че ако джипът на Кюркчиев се е движел с разрешената от закона скорост от 50 км/ч, двете коли биха се разминали безпрепятствено и сблъсък не би настъпил. Въпреки това Апелативният съд твърди, че „обществената опасност на извършеното не се различава с нищо oт типичните случаи зa този вид престъпления (тези по чл.343, ал.4 НК) и нe може дa бъде определена като завишена или изключителна“.

В мотивите на АС има неразбираеми, меко казано, мотиви, с които се обяснява условната присъда.

Според Апелативния съд, смъртта на 22-годишната Светомира не трябва да бъде оценявана като допълнително утежняващо обстоятелство. Ето какво пише в решението на съда в тази връзка: „На следващо място не може да бъде споделено схващането на частното обвинение, възприето и от първата инстанция, за обема на отегчаващите вината /на Кюркчиев/ обстоятелства, сред които е включена високата степен на обществена опасност на деянието, предвид последвалия тежък престъпен резултат. Тук следва да се посочи, че настъпилият тежък резултат – смъртта на една млада българска гражданка – в конкретния случай Св. А. С. И причинената средна телесна повреда на още едно лице – М. М. С., съставляват минимално необходимите елементи от обективния състав на престъплението по чл.343, ал.4, вр.ал.3, б.Б от НК /причиняване на смърт по непредпазливост, б.р./, поради което и не е допустимо да бъде ценено като допълнително утежняващо отговорността обстоятелство“.

Също толкова странно звучи и обяснението на съда, според което не е обществено опасно да караш със 103 км в населено място: “Настоящият състав намира, чe обществената опасност нa конкретното деяние /високата скорост, б.р./, осъществено от подсъдимия, нe се различава с нищо oт типичните случаи зa този вид престъпления (тези по чл.343, ал.4 НК) и нe може дa бъде определена като завишена или изключителна.“

Снимка от протестите в Шумен след катастрофата

Въз основа на тези мотиви, въззивната инстанция „намира за справедливо да преразгледа размера на наложеното на Кюркчиев наказание „Лишаване от свобода”, като намали срока му под средния, предвиден в санкцията, а именно на четири години и шест месеца (54 месеца)“, пише в съдебното решение. Това наказание подлежи и на редуциране с 1/3, предвид протеклото пред първата инстанция съдебно следствие в условията на чл.371, т.2 от НПК. Така в крайна сметка наказанието на Кюркчиев е три години лишаване от свобода.

Освен че намалява времето на наказанието, Апелативният съд заменя ефективното изтърпяване на присъдата с условно. 

Съдът смята, че условната присъда постига „целите на наказанието“ в този случай. „Касае се за неосъждано лице, в млада възраст, с добри характеристични данни, със средно образование, студент т.е. личност не просто интегрирана в нашето общество, но и притежаваща значителен ресурс за положително развитие. Затова и поставянето на подобна личност в изолация от семейство, учебна среда и обществен живот не би допринесла за благото на когото и да било“, пише в съдебното решение. И още: „Принудителното изолиране на личност като подсъдимия от нормалната му семейна, трудова и социална среда не е нито необходимо, нито оправдано, тъй като не би допринесло с нищо за поправянето и превъзпитаването му, а това е основната цел на наказанието, по отношение на която общопревантивната му функция не може да има приоритет“.

Решението на АС подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаването му.

Съдебното решение за намаляване на наказанието и заменянето му с условна присъда предизвика обществен гняв в Шумен, а социалните мрежи се изпълниха с десетки възмутени коментари. „Платено правосъдие“, „Имаш ли пари в България, си недосегаем“, „Корупция на всяко ниво в държавата“, „Как може да отнемеш човешки живот, и да те осъдят условно“, „Докото има такива присъди, ничии деца няма да са в безопасност“ са част от гневните постове на шуменци в социалните мрежи.

Скрийншот от коментарите в социалната мрежа Фейсбук след присъдата на АС – Варна

Тежкият инцидент, при който загина Свети, стана на 28 септември 2022 г., около 21,15 ч. Тогава Волво, управлявано от Жечко Кюркчиев, влетя с висока скорост в кръговото кръстовище пред „Практикер“ и помете колата на Светомира Станчева, която излизала от паркинга на хипермаркета, прибирайки се след работа. Момичето почина в линейката при пристигане пред МБАЛ-Шумен, а 43-годишната й спътничка бе приета в болничното заведение със счупен таз.

18-годишният тогава шофьор на джипа Жечко Кюркчиев и пътувалият с него спътник останаха невредими.

На първия брифинг след тежкия инцидент от Окръжната прокуратура обявиха, че Волвото на обвиняемия се е движело с 94 км/ч, а веднага след катастрофата полицията съобщи, че шофьорът Жечко Кюркчиев е дал положителен тест за наркотици – амфетамини. Водачът – тогава ученик в СУ „Сава Доброплодни“, беше задържан в полицейския арест, а прокуратурата обяви, че ще иска постоянното му задържане под стража.

На делото за гледане на мярката за неотклонение обаче настъпи неочакван обрат – беше обявено, че е направено експресно изследване в токсикологична лаборатория във Варна и в кръвта на шофьора Кюркчиев не са намерени наркотици. Адвокатите на Кюркчиев пък заявиха, че в деня на катастрофата клиентът им е бил под въздействието на три упойки, тъй като бил на манипулация за поставяне на зъбни импланти. Така съдът пусна 18-годишния Кюркчиев от ареста и му наложи мярка за неотклонение „домашен арест“, а в края на ноември 2022 г. измени мярката в в парична гаранция от 25 хиляди лева.

Впоследствие настъпи още един обрат по делото, който предизвика нови съмнения и въпроси. Оказа се, че Волвото се е самозапалило, при това на охраняем паркинг на МВР, като така са заличени ключови доказателства. Жечко Кюркчиев принадлежи към една от най-известните и богатите бизнес фамилии в Шумен.

Процесът срещу Жечко Кюркчиев стартира в Шуменския окръжен съд на 15 май 2023 г. Обвинителният акт беше изготвен от Софийска градска прокуратура за причиняване на смърт по непредпазливост по чл.343, ал.4 от НК във вр. с чл.343, ал.3 от НК във вр. с чл.343, ал.1, ч.“б“ и „в“ от НК във вр. с чл.342, ал.1 от НК. Наказанията по тези обвинения са от 3 до 15 години. С решението на втора инстанция, присъдата на Жечко Кюркчиев е на минималната граница.

Решението на АС подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаването му.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

Над 5 млн. лв. санкция за ВиК – Шумен заради строителя на пречиствателната станция

Санкцията е наложена от Управляващия орган по ОП „Околна среда“ заради нарушения по Закона за обществените поръчки и е свързана с договора със строителя на пречиствателната станция.

Отделението по офталмология в шуменската болница затваря заради липса на лекари след 80 години работа

Лекарите се местят на работа в новооткрита частна очна клиника в Шумен.

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.