BG | EN

Глобяват „ВиК“ за незаконно ползване на вода

Снимката е илюстративна.
Снимка: pixaby.com

Басейнова дирекция – Пловдив съди „ВиК“- Смолян за незаконно черпене на вода от извори.

Вече са образувани две дела срещу наложени санкции от по 150 лева на водното дружество. С решение от миналата седмица, едно от наказателните постановления е потвърдено, съобщава смолянското онлайн издание „Отзвук“.

Нарушението, извършено от „ВиК“ – Смолян е, че черпи вода за питейно-битово водоснабдяване без да има разрешение от Басейнова дирекция.

В единия от случаите става въпрос за село Малка Арда. Актът е съставен през октомври м.г. Констатирано е, че дружеството водовзема за обществено питейно-битово водоснабдяване на населението на селото от 12 водоизточници. Водите от изворите постъпват в събирателна шахти чрез етернитови тръби, след което в стоманобетонов резервоар, намиращ се над селото и от там се разклоняват към абонатите. Според контролните органи от Басейнова дирекция, дружеството няма право да черпи вода, тъй като липсва надлежно издадено разрешително за водовземане.

Идентичен е и вторият случай за село Брезе. Изворите, от които се водовзема се намират в махала Смаилови колиби в землището на село Широка лъка. Делото все още е висящо. Първото заседание е отложено и насрочено за нова дата.

Задочният отговор на директора на „ВиК“-Смолян, Мариян Николов, по повод на заведените дела е, че става въпрос за малки водоизточници в цяла Смолянска област, за които в миналото е имало търпимост, но сега от Басейнова дирекция са предприели действия. Водоснабдителното предприятие е започнало процедура по получаване на разрешителни, но тя ще отнеме време.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините