Глоби до 15 хил. лв. за ВиК – Шумен заради замърсяване с отпадни води

Снимка: РИОСВ – Шумен

Два акта за административни нарушения са съставени на ВиК – Шумен заради замърсяване с отпадни води от помпената станция в квартал Дивдядово. Съоръжението е изградено с европейски средства и трябва да изтласква каналните води от квартала към пречиствателната станция за отпадни води, но често мръсните води преливат, образувайки фекални езера в района.

Миналото лято заради преливащата помпена станция, до жп линията София – Варна се образува езеро на площ от около 30 дка от дъждовни, питейни и фекални води, което на места достигаше до 7 метра дълбочина. От станцията продължиха да се изливат мръсни води и това лято, а при установените нарушения от ВиК – Шумен, които стопанисват обекта, все обещаваха, че ще вземат мерки.

Повече за тези случаи – тук и тук

Миналата седмица при проверка на експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) отново беше установено, че непосредствено преди помпената станция от събирателна шахта и от дъждопреливник изтичат отпадъчни води от канализационната система на кв. Дивдядово.

За установени административни нарушения на ВиК – Шумен са връчени два акта по Закона за водите, съобщиха от екоинспекцията днес. Първото административно нарушение е, че заради бездействие водното дружество не е изпълнило предписание да преустанови изтичането на отпадъчни води от канализационната система на кв. Дивдядово към язовир „Соара“. Второто нарушение е, че е допуснато заустване на отпадъчни води в повърхностен воден обект, което е в нарушение на Разрешително за заустване. Предстои да бъдат издадени наказателни постановления.

Глобата по първия акт е от 1000 до 5 хил. лв. Санкцията по втория е от 2 хил. до 10 хил. лв.

На ВиК – Шумен е възложено да преустанови изтичането на отпадъчни води и в срок до два месеца да бъде намерено трайно инженерно решение, с което да се гарантира безпроблемното отвеждане на отпадъчните води от канализационната помпена станция в кв. Дивдядово до пречиствателната станция за отпадъчни води в Шумен.

Водното дружеството е предупредено, че при неизпълнение на мерките, ще бъде предадено на прокуратурата, заявиха от РИОСВ.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам