BG | EN

Глобата за паркиране пред контейнер за смет в Пловдив ще е 50 лв.

Снимка: „Под тепето“

Таня Грозданова („Под тепето“)

Общинският съвет на Пловдив прие на редовно заседание днес промени в Наредбата за реда за спиране, престои и паркиране на територията на общината, съобщава сайтът „Под тепето“ .

С промените в Наредбата се определят нови места, на които паркиралите неправилно шофьори ще бъдат санкционирани.Те вече ще бъдат глобявани и ако паркират пред контейнери за смет, а наказанието ще е в размер на 50 лева. Същата санкция ще се налага не само за спиране върху тротоари и зелени площи, велоалеи, таксиметрови стоянки или на автобусни спирки, но и ако паркираш пред входа на музей или галерия.

Собствениците на автомобили, които имат адресна регистрация в утвърдените пешеходни зони вече ще имат право да паркират там при условията, важащи за Синя и Зелена зона, тоест след подадено заявление, получено одобрение и платена годишна такса за преференциално паркиране.

При заявление за улици от първостепенно значение комисията има право да откаже местодомуване, гласи нов текст в наредбата.

Промените влизат в сила от 1 ноември, поясни в залата ресорният зам.-кмет Златин Велев, тъй като в решението имаше многоточие на мястото на срока.

Докато съветниците гласуваха новите изменения стана ясно, че се готвят и законови промени, който предвиждат автомобилите с техническа неизправност ще бъдат спирани от движение незабавно. При откриване на техническа неизправност, органите на реда ще бъдат уведомявани веднага. Сигналът ще се подава електронно от центровете за годишен технически преглед, като за целите на по-строгите правила ще се изготви специална система. Превозното средство няма да може да бъде използвано, докато повредата не бъде отстранена.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините