BG | EN

Глоба от 2 хил. лв. за пенсионер, превозил жена на стоп

Снимка: pixaby.com

Глоба от 2 хил. лева получил пенсионер от златоградското село Старцево, качил жена, която пренасяла чували с картофи до Неделино. Санкцията била наложена от ДАИ-Смолян след извършена спецакция на пътя Старцево – Неделино от местните полицаи. След обжалване на постановлението Златоградският районен съд го отменил поради липса на административно нарушение.

По информация на регионалното издание „Отзвук“, на 8 декември м.г. 74-годишният Сами Кюлевчиев тръгнал от родното си село към Неделино по работа. Видял 55-годишната Катя Миланова да чака автобус на излизане от Старцево. Тя помахала с ръка и мъжът решил да я качи. Същият ден жената била в селото да проси картофи. Имала със себе си няколко чувала. Пенсионерът спрял, натоварил картофите и двамата тръгнали с колата. Било петък и Кюлевчиев не искал да й вземе пари, защото бил „хаирен ден“. Жената обаче настоявала да го почерпи с кафе. В същото време срещу Кюлевчиев бил подаден сигнал за нелегален превоз на пътници. Преди да стигнат до града колата била спряна. Полицаите изкарали жената навън и я попитали дали ще плати за превоза и тя отговорила положително. В Неделино втора група униформени очаквали шофьора, когато Катя Миланова му подхвърлила няколко монети, за да се почерпи с кафе.

На 7 март т. г. срещу Сами Кюлевчиев е издадено наказателно постановление, с което му е наложена глоба от 2 хил. лева за нарушение на Закона за автомобилните превози.
„Качих жената на изхода на Старцево. Беше идвала в селото да проси картофи. Натоварих й чувалите и преди Неделино ме спира патрулката. Двама полицаи я свалят. Уж й поискаха паспорта, но аз бях в колата. После тя се качи и в Неделино ме чакаха трима – един цивилен полицай и двама униформени. Даде ми 1, 20 да се почерпя кафе за душата на баща й. Аз не й исках парите. Този цивилният дал докладна до ДАИ и след 20 дни получавам акта. Много са тези пари. Аз съм пенсионер, от къде да ги взема. С никакъв таксиметров превоз не се занимавам. Аз съм болен човек, с ТЕЛК-ово решение, имам стенд, диабет. Когато ми съставиха акта се поболях повече, лежах и една седмица в болница. Разболяха ме“, оплаква се Сами Кюлевчиев пред „Отзвук“.

В показанията си пред съда Катя Миланова разказала, че и на други хора, които са я возили им е давала стотинки. Жената не можела да чете и пише, но подписала това, което й дали полицаите. Тя заявила още, че преди делото полицаи отишли и й казали, какво да говори по време на съдебното заседание, станало ясно още от решението на съда.
Според председателя на Златоградския районен съд Динко Хаджиев, цитиран от „Отздвук“, това административно нарушение трудно би било осъществено по непредпазливост. От показанията на свидетелката става ясно, че водачът не е искал пари, а е качил пътника, защото е било петъчен ден, в който според него е следвало да се върши добрина.
„Дори да се беше доказало и извършено административно нарушение, то с оглед ниската стойност на платената парична сума евентуално, липсата на доказателства за други такива нарушения, се налага изводът за маловажност“, пише още в мотивите на съда, оповестени от регионалното издание.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините