BG | EN

Глобата на Приходната агенция за изтеклите лични данни е 5,1 млн. лв.

Снимка: принтскрийн bTV

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е определила глоба от 5,1 млн. лв. за Националната агенция по приходите (НАП) заради теча на лични данни на над 5 милиона българи. Информацията съобщи тази сутрин пред bTV председателят на Комисията Венцислав Караджов.

Приходната агенция ще има три дни за възражения след получаване на акта, се разбра още от думите на Караджов. Според него, „Тази глоба е достатъчна като се отчита отговорното поведение на администратора. Санкцията е, за да не се повтаря това поведение“.

По закон санкцията е до 20 млн. лв.

В средата на месец юли т.г. стана ясно, че при пробив в системата на НАП са изтекли цели масиви с лични данни на гражданите. Специализираната прокуратура обвини за това директора на фирма „ТАД груп“ Иван Тодоров и служителят ѝ Кристиян Бойков.

Вчера от Комисията за защита на личните данни информираха, че глобяват Банка ДСК с 1 млн. лв. заради неопазване на лични данни на над 33 хил. клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета, в които се съдържала информация и на свързани с клиентите трети лица – роднини, съпрузи, продавачи на имоти, наследници или гаранти.

В този случай не става въпрос за хакерска атака, а за кражба на хард диск. Банката тепърва трябва да увeдоми всички засегнати клиенти, обясни днес в ефира на bTV Венцислав Караджов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините