Главният прокурор си е чатил с пиар-а на Борисов от възпитание

Екранът на телефона на главния прокурор Иван Гешев
Снимка: Фейсбук


Чатът между главния прокурор Иван Гешев и пиарката на бившия премиер Бойко Борисов Севделина Арнаудова бил от възпитание. Това е записано в прокурорското постановление, с което се отказва разследване по случая.

Негов автор е Венцислав Фердинандов, бивш прокурор в спецпрокуратурата и отскоро зам.-шеф на плевенската окръжна прокуратура. Постановлението бе публикувано от гражданско движение „БОЕЦ“, и е цитирано от агенция Mediapool.

За чата по време на заседанието на правната комисия в парламента на 10 септември т.г. се разбра, след като снимки от няколко различни ъгъла бяха публикувани от депутати от комисията.

Вижте повече – тук.

На тях се виждаше, че Гешев получава съобщение от Севдалина Арнаудова, в което фигурира и името на депутата от ГЕРБ Александър Николов.

Главният прокурор отговаря с емотикон. Нито Гешев, нито Арнаудова отрекоха комуникацията, водена
в приложението „Телеграм“.

Не било удобно, но той е възпитан

По време на дебатите в парламента Гешев е получил и няколко обаждания от служители в прокуратурата, пише в постановлението. На тях отговарял с кратки съобщения, защото бил ангажиран.

„Наред с другите обаждания, в хода на дебата, г-н Иван Гешев получил текстови съобщения от лицето Севделина Арнаудова от гр. София, за което същият знае, че се занимавала с публична комуникация към МС до 16.04.2021 г. По тази причина лицето било записано в телефонния му указател по начин такъв, че да му подскаже коя е тя и с какво се занимава (Pi Ar Sevi Boiko). С първото съобщение Арнаудова посочвала името на изказващия се е момента депутат от ГЕРБ – А. Николов. Предвид течащия дебат, въпреки че не било удобно да комуникира, от възпитание, г-н Гешев отговорил лаконично на съобщението със символ – т.нар. „емотикон“, обяснява прокурорът.

Няма проблем

Проверката по случая е извършена само за 13 дни, скорост, завидна за прокуратурата, отбелязва изданието.
Самият Гешев е дал лично обяснение, в което е заявил, че познава Арнаудова, но не знае дали срещу нея има дела. За това е проверил прокурорът Фердинандов – срещу пиарката няма дела, не е и осъждана. Гешев е казал още, че личният му телефон е „публично известен и той не може да контролира лицата, които му звънят“.

Тъй като Арнаудова не е осъждана и срещу нея няма преписки и дела, твърдението, че главният прокурор е злоупотребил с властта си в нейна полза е абсурдно, заключава Фердинандов.

Права са нарушили снимащите

И докато за Гешев няма проблем да си чати с Арнаудова, по-различно стои въпросът със снимащите го. Според проверяващия прокурор заснемането на кореспонденция нарушава основно право, гарантирано от конституцията – гарантирана неприкосновеност на личната кореспонденция и комуникация.

Снимането на чата е дори престъпление, посочва прокурорът. Но поради законови пречки той не може да образува такова дело, защото компетентността е на районна прокуратура. Това не е първият път, в който прокуратурата дава знак, че се интересува повече от снимащите, отколкото сниманите. Преди няколко седмици от „БОЕЦ“ съобщиха, че подобна проверка е била образувана в районната прокуратура в София.

Проверка все пак е имало
Прокурорска проверка срещу Арнаудова все пак е имало, но към момента на комуникацията с Гешев
тя е била приключена, посочва Mediapool. И по този случай сигналът е на „БОЕЦ“, но касае друг казус – начинът на придобиването от Арнаудова на къща за 1 млн. лв. в софийското село Бистрица.

За имотите на пиара на бившия премиер Борисов – тук.

Този сигнал е подаден през миналата година, но от „БОЕЦ“ казват, че са получили отговор едва сега. В това постановление се посочва, че Арнаудова и съпругът й Делян Димитров са купили имота с кредит. Той е член на управителния съвет на „Булгартрансгаз“. Проверката установила, че през 2019 г., когато е отпуснат заемът, семейството е имало месечен доход по над 13 хил. лв. Тази проверка е приключила с отказ да се образува дело още през миналата есен. Досега прокуратурата не е съобщавала резултатите.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам