BG | EN

Главният прокурор разпореди проверки на Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов

илюстративна снимка прокуратура
Снимка: пресцентър – прокуратура

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховната касационна прокуратура извършване на проверки по публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев – Председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), от сина на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и от съпругата на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд.

Според официалната информация на прокуратурата, проверките ще бъдат извършени проверки по реда на Закона за съдебната власт.

По материалите, касаещи Пламен Георгиев Димитров – Председател на КПКОНПИ, касаещи невярно деклариране на обстоятелства във връзка с придобит от него и съпругата му недвижим имот – апартамент в София, както и твърдения за недоказаност на произхода на средствата за закупуването на този имот, Върховна касационна прокуратура възлага на агенцията по приходите извършване на данъчни проверки на физическото лице Пламен Димитров – Председател на КПКОНПИ и на неговата съпруга, за определяне на задълженията им по ЗДДФЛ във връзка със съответствия между декларираните и/или получени доходи от лицата и имущественото им състояние в периода 2013 г. – 2018 г.; изисква нотариалния акт за жилището, придобито от Пламен Димитров и съпругата му, описано в публикациите, а по реда на чл. 28 ал. 3 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност – и копие от нотариалното дело за тази сделка; изисква от банката – ипотекарен кредитор, цялата информация по кредитирането на покупко – продажбата.

По материалите, касаещи сина на директора на Националната следствена служба (НСлС), както и директора на НСлС – Борислав Сарафов и твърденията за това, че синът на директора на НСлС е придобил през 2018 г. и 2019 г. недвижими имоти на значителна стойност, без ясен произход на средствата за закупуването им, както и за това, че директорът на НСлС Борислав Сарафов не е обявил притежаването на такива суми в декларациите си пред Инспектората към Висшия съдебен съвет, Върховна касационна прокуратура изпраща медийните публикации по компетентност на КПКОНПИ и възлага на агенцията по приходите извършване на ревизия на сина на Борислав Сарафов за определяне на задълженията по ЗДДФЛ във връзка със съответствия между декларираните и/или получени доходи от лицето и имущественото му състояние в периода 2015 г. – 2018 г.

По материалите, касаещи придобиване на недвижим имот от търговско дружество с едноличен собственик на капитала съпругата на председателя на ВКС и твърденията за нарушения във връзка със закупуването от „ГАНЕВА 2000“ ЕООД на апартамент в гр. София, ул. „Елемаг“, в жилищна сграда ЕЛЕМАГ ДИПЛОМАТ, закупен от дружество „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“, както и по постъпил сигнал с твърдения за конфликт на интереси на председателя на ВКС Лозан Панов, Върховна касационна прокуратура изпраща медийните публикации, ведно със сигнала, по компетентност на Инспектората към Висшия съдебен съвет, с оглед правомощията на Инспектората по Закона за съдебната власт да извършва проверки за конфликт на интереси. Прокуратурата възлага на приходната агенция извършване на данъчна проверка за установяване на факти и обстоятелства във връзка с придобиването и ползването на имот, описан в медийните публикации от „Ганева 2000“ ЕООД. В рамките на данъчната проверка се разпорежда да се установи произхода на средствата за закупуване на имота, начина на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка.

По информация на БНТ, в свое изявление от днес, шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е заявил „С оглед нормалното протичане на проверката и нейната безпристрастност излизам в отпуск, за да няма никакво съмнение, че по какъвто и да е начин бих повлиял на резултатите от същата“ и е декларирал готовност за съдействие на проверяващите. Това става малко след като в медиите се появи информация, че премиерът Бойко Борисов е препоръчал шефът на антикорупционната комисия и другите, замесени в скандала с покупка на имоти на цени под обичайните за пазара, да подадат оставки или да излязат в дълъг отпуск, докато органите направят съответните проверки.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините