BG | EN

Главният прокурор разпореди проверки на две топлофикации и два ТЕЦ-а

Перничани излязоха на протест, обяснявайки, че през нощта в града се усеща задушлива, нетърпима миризма, а от комина на ТЕЦ-а излиза кафяв пушек. Снимка: принтскийн bTV

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка на топлофикациите в Перник и Сливен и на ТЕЦ-овете „Бобов дол“ и „Брикел“, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. Поводът е постъпил сигнал от Държавна агенция „Национална сигурност” за застрашаване на екологичната сигурност при изгаряне на отпадъци.

Екоминистерството ще трябва да направи проверка на място за това дали се спазват изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците, посочват от прокуратурата. Ще се проверяват разрешителните им, вида и количеството съхранявани и използване за горене отпадъци, ще се правят измервания и проби на място за замърсяване на околната среда.

Главният прокурор е указал на министъра на вътрешните работи оказване на съдействие на служителите на екоминистерството при извършването на проверка на място и е определил срок от 1 месец за изпълнение на възложената проверка.

БНР съобщава, че през нощта е извършена извънредна проверка в ТЕЦ „Република”, който е към „Топлофикация Перник”, като резултатите предстои да бъдат обявени. Радиото цитира директора на „Топлофикация Перник” Любомир Спасов, според когото дружеството не гори отпадъци. Ние сме входирали инвестиционно намерение, но към момента не сме получили разрешение и не извършваме такава дейност, е заявил той.

Полиция и жандармерия обезпечават проверката за използваното гориво, която се извършва в ТЕЦ „Бобов дол“ в изпълнение на разпореждането на главния прокурор. Проверката е започнала снощи в 21 ч., продължила е през нощта и в този момент, казва за БНР ръководителят на областната дирекция на полицията в Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски.

От ръководството на централата и от РИОСВ казаха наскоро, че за момента ТЕЦ-ът не изгаря отпадъци макар, че има издадено разрешително затова, припомня националното радио.

Вчера жители на Бобов дол настояха за официална информация има ли замърсявания при работата на ТЕЦ „Бобов дол“, след като в централата се горят отпадъци, внос от Италия.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините