Главният прокурор: Протестите и политическите игри няма да попречат на работата ми

Снимка: Диана Желязкова

Протестите и политическите игри няма да попречат на работата ми – това каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти във Велики Преслав, където пристигна на изненадващо посещение днес. Гешев подчерта, че основните приоритети в работата му за 2020 г. остават борбата с битовата престъпност и елиминирането на корупцията по високите етажи на властта.

По повод продължаващите вече 20 дни протести с искане и за неговата оставка, главният прокурор заяви, че няма да прави политически коментари, тъй като се намираме в предизборна ситуация. „Политиците искат да извлекат политически дивиденти, включително и на гърба на МВР и на прокуратурата“, каза Гешев. Той коментира, че всеки български гражданин има правото да протестира и да изразява гражданската си позиция, но трябва да се спазват правилата: „Правата на всеки български гражданин свършват там, където навлизаш и нарушаваш чужди права. Когато протестираш, ти трябва да спазваш законите на страната. И не можеш да говориш за върховенство на закона, а да нарушаваш правилата“.

Иван Гешев пристигна на изненадващо посещение в Шуменска област днес заедно със заместник- главния секретар на МВР Стоян Темелакиев, макар че, според пресцентъра на държавното обвинение, е в платен отпуск от 20 юли до 9 август.  За визитата му медиите бяха информирани 30 минути преди импровизиран брифинг във Велики Преслав.  Гешев каза, че повод за посещението му е провеждащата се днес полицейска операция срещу битовата престъпност в 3 населени места в Шуменско – Смядово и селата Сушина и Веселиново. Акцията протича под наблюдението на главния прокурор.  Пред журналистите Гешев отчете спад на кражбите и грабежите в страната през миналата седмица с 20%, както и спад на телефонните измами с 90% на годишна база.

По-късно главният прокурор се срещна с кмета на Смядово Иванка Петрова, която попита за взаимодействието на местната власт с правоохранителните органи.  „Целта ни е заедно с МВР към края на годината битовата престъпност да я сведем до едни доста по-ниски нива и да дадем сигурност на нормалните български граждани“, каза Гешев.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам