Главният прокурор поиска проверка на пускането на обвинения в шпионаж Николай Малинов в Русия

Николай Малинов
Снимка: принтскрий bTV

Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати сигнал до Инспектората на Висшия съдебен съвет и главния съдебен инспектор Теодора Точкова с искане да се провери движението по делото срещу председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов и да се установи защо специализираният съд е позволил на Малинов да напусне България, без да бъде поискано становище от прокуратурата. Това се разбира от съобщение на прокуратурата от днес, към което е приложено и писмото на Сотир Цацаров.

Сигналът е стигнал до Сотир Цацаров чрез наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура по досъдебното производство, по което е обвиняем Николай Малинов. Той беше обвинен в шпионаж в началото на месец септември, а съдът му определи мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 хил. лева.

Главният прокурор Цацаров е бил сезиран от наблюдаващия прокурор по делото Мария Макрелова, която посочва, че адвокатите на Малинов са поискали да бъде отменена наложената му на 10 септември забрана да напуска страната. Причината за искането е, че Малинов бил поканен на събитие, на което да му бъде връчена правителствена награда. Събитието е насрочено за периода 1-5 ноември в Руската федерация и инициирано от Фонд „Руский мир“ и Международния славянски съюз, пише в разпространеният от прокуратурата текст на сигнала. От него се разбира още, че съдия Андон Миталов е дал разрешение Николай Малинов да напусне страната за посочения период. Според главния прокурор обаче магистратът се е произнесъл не по искането за цялостна отмяна на мярката, а е разрешил нещо, което не било поискано от защитата – позволил е на Малинов да напусне страната за конкретните дати. Освен това не било искано становището на прокуратурата.

Според наблюдаващия прокурор по делото, случилото се е нарушение на разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс. Еднократното разрешение за напускане на страна е направено ,,директно“, без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ. Прави впечатление, че в мотивите на определението се сочи, че предмет на разглеждане е депозирано „искане“, което обаче впоследствие се определя като ,,жалба“, се посочва още в сигнала на Цацаров до Инспектората.

Главният прокурор настоява да бъде извършена проверка на това производство, както и дали е законосъобразно решението на съдията.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам