BG | EN

Главният прокурор поиска отнемане на българското гражданство на осем чужденци

Сотир Цацаров
Сотир Цацаров – Главен прокурор Снимка: prb.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров предлага да се отнеме българското гражданство на осем чужденци, които не са извършили инвестициите, заради които са го получили, или процедурата по предоставяне на гражданство е била нарушена, съобщи прокуратурата.

Предложението на главния прокуро идва след сигнали от Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) и проверка на държавното обвинение.

През месец юни Сотир Цацаров е предложил на министъра на правосъдието да поиска от президента да отмени натурализацията (на придобито българско гражданство) спрямо четирима души – Сергей Олегович Дружинин, Каир Закирович Рахимов, Владислав Леонидович Левицкий и Галина Олеговна Улютина, а през месец юли – и за Магди Мохеб Камил Кассабгуи и Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани.

Отмяна на гражданството Цацаров сега е поскал още и за роденият в Египет Омру Махмуд Фаузи Дасуки, придобил българско гражданство през юни 2018 г.. Според съобщението на прокуратурата, той е укрил факти, които биха послужили като основание за отказ да получи български паспорт. Той получил гражданство заради придобити български държавни облигации, но в края на процедурата те не са били налични.
За роденият в Йерудалим, Израел, Сахм Абдул Абдул Яги, придобил българско гражданство през април 2018 г., е установено същото и също е поискана отмяна.

Проверката на Върховната касационна прокуратура по сигналите на ДАНС и за други лица продължава, се казва още в съобщението.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините