BG | EN

Главният прокурор поиска отмяна на българското гражданство за 3-ма руснаци и казахстанец

Сотир Цацаров
Сотир Цацаров
Снимка: prb.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнето българското гражданство на трима руски граждани и на един от Казахстан. Причините са сигнали за нарушения при процедурата по придобиването му, както и неизпълнени задължения за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българското гражданство, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Сотир Цацаров е отправил предложения до министъра на правосъдието за отмяна на натурализацията (придобито българско гражданство) по отношение на четири лица.

По информация на прокуратурата, предложенията касаят:

Сергей Олегович Дружинин, гражданин на Руската федерация, придобил българско гражданство с указ от 28.05.2011 г., поради укриване от него на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство;

Каир Закирович Рахимов, гражданин на Казахстан, придобил българско гражданство с указ от 06.07.2011 г., поради укриване от него на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство;

Владислав Леонидович Левицкий, гражданин на Руската федерация, придобил българско гражданство с указ от 16.11.2016 г., поради неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години;

Галина Олеговна Улютина, гражданка на Руската федерация, придобила българско гражданство с указ от 09.03.2016 г., поради неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години.

Във Върховната касационна прокуратура са постъпили сигнали от ДАНС за допуснати нарушения в хода на процедурата по придобиване на гражданство, както и за неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство. От пресцентъра на държавното обвинение уточняват, че по всеки от сигналите се извършва пълна проверка, като до настоящия момент в четирите цитирани по-горе случая са открити основания за отмяна на натурализацията, като за всеки от тях главният прокурор е сезирал министъра на правосъдието с искане да отправи предложение до президента на Република България за издаване на указ за отмяна на натурализацията.

Проверката на Върховната касационна прокуратура по сигналите на ДАНС и за други лица продължава, допълват от прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините