Бойко Рашков: Спецпрокуратурата задържа 25 дела срещу организираната престъпност

Главният прокурор Иван Гешев направи крако изявление пред медиите в Стара Загора
Снимка: скрийншот bTV

Главният прокурор пристигна рано тази сутрин в Стара Загора. Пред медиите бе съобщено, че Иван Гешев идва, за да се срещне с родителите на пострадалите момичета по време на среднощния дрифтинг на 18 годишния Никола Михайлов, сдобил се с шофьорска книжка преди няколко месеца.

Днес Окръжният съд потвърди мярката за неотклонение „домашен арест“ за шофьора, причинил произшествието в началото на октомври, протестирана от прокуратурата. Пред журналисти Иван Гешев е направил висока оценка на свършената работа дотук от разследващите и наблюдаващите и я определил като „перфектна“. И бил категоричен, че държавното обвинение няма да остави съмнения в обществото, че по този случай нещо се прикрива. Но изразил учудването си защо прокуратурата е била информирана за инцидента 15 часа по-късно, причините за което били в процес на изясняване. Гешев потвърдил, че делото се наблюдава от Апелативната прокуратура в Пловдив и предложението на окръжния прокурор Дичо Атанасов то да бъде прехвърлено в друг съдебен район, но не обяснил какви обстоятелства налагат това.

На журналистически въпроси за това как ще коментира решението на Европейския съд по правата на човека относно делото на семейство Баневи и осъждането на България, Иван Гешев отговорил, че не се е запознал в подробности с мотивите на съда, но според него това решение нямало да промени по никакъв начин наказателното производство спрямо тях.

В Стара Загора главният прокурор отново е повдигнал въпроса за сформирането на национален щаб с участие на ДАНС и МВР, който да работи по изборите, 10 годишна успешна практика, прекъсната на предните предсрочни избори. Иван Гешев не пропуснал да отправи критики към работата на МВР, заради която, по неговите думи, напоследък се увеличила битовата престъпност и телефонните измами.

„За истината“ потърси вътрешния министър за коментар на казаното в Стара Загора от главния прокурор. Според Бойко Рашков Иван Гешев се чувства в изолация, особено след решението на съда в Страсбург за Баневи и иска от 20 хиляди евро, които българската държава трябва да плати: “Нека сега Гешев да се бръкне в джоба и да плати тези пари. Защо трябва невинните български граждани, които не са приказвали, мълчали са си, те да плащат, заради това, което плещи главният прокурор? Защо ние с вас, примерно, ще плащаме, защото тогава Гешев се слагал на тогавашните управляващи откъде накъде?“

Как България беше осъдена в Страсбург от Баневи и ролята на Гешев – тук

На въпрос на „За истината“, не е ли предложението на главния прокурор за създаването на общ щаб между МВР, ДАНС и прокуратурата опит да се осуетят разследванията на случаи за купуването на гласове на предстоящите избори, Бойко Рашков отговори, че точно това е целта и затова за „никакъв щаб и никакви щабчета и дума няма да стане и няма да сключваме някакви тъпи споразумения, при положение, че си има закон, който регулира отношенията между прокуратурата и МВР. Просто Гешев отново иска да бъде в центъра на вниманието“.

Пред медията ни вътрешният министър потвърди информацията, че прокуратурата отказва да работи по 25 дела, свързани с организираната престъпност: “Това е факт, казвам го с цялата си отговорност, папката е пред мен – 25 случая за организирана престъпна дейност – три дела са от 2018 година, девет са делата от 2019 и 2020 и четири от тази година. Има и една международна поръчка, по която спецпрокуратурата отказва да работи. Тези дела се задържат, ако някъде трябва да се направи претърсване, те дори отказват да внесат искане в съда. Става дума за престъпления по чл. 321 от НК“, коментира Бойко Рашков.

В Стара Загора днес Иван Гешев е провел среща с прокурорите във връзка с предстоящите избори и опитите за купуването на гласове.

Окръжният прокурор Дичо Атанасов от седмица не отговаря на обажданията ни, за да каже докъде стигна разследването на случая за масово купуване на вота в община Гурково, по който беше повдигнато обвинение и на кмета Мариян Цонев. Както и да отговори на въпроса ни защо прокуратурата не е поискала от съда той да бъде отстранен от длъжност, за да не пречи на разследването.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам