Главният прокурор взе на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник

Иван Гешев
Снимка: prb.bg

Главният прокурор Иван Гешев взе на специален надзор двете досъдебни производства за водната криза в Перник, съобщават от държавното обвинение.

Междувременно кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че бедственото положение заради водната криза в общината е удължено до края на януари.

По разпореждане на Гешев надзорът ще се извършва лично от прокурор от отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура, уточняват от прокуратурата.

По първото производство специализираната прокуратура търси длъжностни лица от общинската и областната администрация, които не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на язовир „Студена“, от което са настъпили значителни вредни последици. Разследва се периодът от 2017-а до ноември 2019-а година, а делото е за безстопанственост. Ще се установява кога е бил достигнат критичният минимум на водата, имало ли е и какви водни загуби в проверявания период, извършвани ли са специализирани оценки на язовира и ако да – кога. Проверяват се разрешителните за водовземане и ползването на водите от яз. „Студена“ и дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители.

Второ досъдебно производство се води и от Окръжната прокуратура в Перник – то също е за безстопанственост, но на длъжностни лица от „ВиК – Перник“. Чрез него се изяснява има ли нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Палакарийския деривационен канал в местността „Кокалов егрек“, където е отклонявана вода за село Ярлово, община Самоков.

Междувременно кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи пред БНР, че обявеното бедственото положение в общината е удължено до края на януари. Бедственото положение бе обявено на 21 декември, но още миналата седмица кметът допусна, че то ще бъде удължено с максимално допустимия от закона срок от 30 дни. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам