BG | EN

Гимназията на мечтите

Снимка: Мариета Димитрова

Природо-математическа гимназия „Яне Сандански” в Гоце Делчев е училище с над 95-годишна история. Тя е приемник на авторитетното в миналото Сярско педагогическо училище, изиграло решаваща роля за културното и националното издигане на българите от Македония.

Днес гимназията е различна. Има модерни кабинети по природни науки и учители с висока квалификация. Със съдействието на Фондация „Америка за България“ в момента тя работи по

три проекта.

Първият от тях – „Училище на бъдещето” е за модернизиране на средата за обучение чрез създаване на мултифункционален център по природни науки и математика. Благодарение на този проект през септември 2017 година в гимназията беше открит Мултифункционален център по природни науки и математика. Финансирането, осигурено от фондация „Америка за България“, е в размер на 90 хил. лв. Останалите 30 хиляди лв. са дарения от търговски дружества, граждани и спомоществователи.

Създаването на центъра е една от основните причини гимназията да бъде, определенa от Министерството на образованието за

иновативно училище.

Снимка: Мариета Димитрова

Вторият и третият проект са насочени към усъвършенстването на ръководството и екипа от преподаватели на училището.

„Академия за училищни лидери“ е модул за директори на държавни и общински училища. Целта на програмата е да се подпомогнат директорите при въвеждане и използване на инструменти за ефективно училищно лидерство, педагогиката на XXI век, създаване на професионална учебна общност в училище и нови похвати за постигане на проектно-базирано обучение.

„Обучаващи лидери в образованието“ е обучение за нови педагогики и насърчаване на професионалното сътрудничество между учители.

„Математическа гимназия „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, дава качествено образование и подготвя личности, работещи в екип, способни да се справят в конкурентна среда, казва директорът й Елка Божикова. Стремим се да даваме знания за практическо изпълнение на различни задачи, свързани с реални житейски ситуации, да обучаваме в в социални умения, да създаваме

личности, способни да оцеляват

в ситуации на промени, конфликти и кризи“, обяснява тя.

Снимка: Мариета Димитрова

Учителите и директорът на гимназията редовно участват в обучения и конференции, където обменят опит и черпят идеи. „Практически ориентираното образование в американското училище, умението на преподавателите да насочват учениците си да усвояват знания, екипната работа на преподавателите и това, че децата се връщат доволни от това, което им се е случило в училище, са все неща, за които полагаме много усилия“, казва още Божикова.

През 2016 г. тя участва в обучение в Ню Йорк заедно с още 14 училищни директори, като част от квалификационната програма на фондация „Америка за България“.

Възпитаниците на гимназията носят национални и международни награди,

медали и признания идват от всякъде.

Снимка: Мариета Димитрова

През учебната 2017 – 2018 гимназията „Яне Сандански” е включена в списъка на иновативните училища в България след одобрение от Министерския съвет. Тя трябва да стане модел на модерното училище, в което учениците ще подобрят резултатите си и критичното си мислене чрез иновативни образователни процеси и методи на преподаване.

Участието на ученици от ПМГ „Яне Сандански“ на Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда потвърдиха безспорния факт, че учениците от Гоце Делчев са сред най-успешните в конкурентна среда.

Оценката „пълен отличен“,

която Кръстьо Драгинов получи, му отреди правото да участва в българския отбор на Международната олимпиада в тази дисциплина, където той беше отличен с бронзов медал .

Снимка: Мариета Димитрова

Заедно с него в състезанието участваха още четирима ученици от гимназията – Надя Гадирова, Нериман Топчиева, Петя Ляскалиева и Димитър Итев. В олимпиадата участваха 60 ученици от цялата страна. Всички те се класираха на престижни места.

Златен и два сребърни медала спечелиха ученици от гимназията и в националноот състезание по история на България „Моята Родина“- В него си оспорваха отличията над 1500 ученици от цялата страна.

Двама ученици от гимназията – Ерик Биляров и Борис Ангушев получиха златни медали в една от най-силните ученически надпревари в България през април 2017 г. – Националното състезание по английски език на „Асоциацията на Кеймбридж училищата“.

„Основната ни цел е да научим нашите ученици да мислят, каза директорът Елка Божикова. А преподавателите да повярват, че има смисъл от усилията им“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините