BG | EN

Гешев поиска оставката на прокурора, чийто син бе задържан за побои в Перник

Прокурорският син Васил Михайлов(с патериците) на влизане в съда
Снимка: скрийншот НОВА ТВ

Главният прокурор Иван Гешев призова пернишкия прокурор Бисер Михайлов (доскоро зам.-окръжен прокурор) да подаде оставка като морален акт заради случая със сина му, който е обвиняем за побой и закана за убийство. Синът – Васил Михайлов успя да обедини гражданите на Перник за протест срещу действията му.

„С ясното съзнание, че родителите не носят наказателна отговорност за своите деца и обратното, за разлика от мрачните тоталитарни времена, аз смятам, че в интерес на справедливостта, на хората от гр. Перник и на институцията Прокуратура на Република България, прокурор Бисер Михайлов ще може и ще има доблестта да поеме своята морална отговорност“, се казва в изявлението на Гешев.

Колко време беше необходимо на прокуратурата да обвини Васил Михайлов – тук

Софийският градски съд пусна от ареста задържания в Перник Васил Михайлов. Той е обвиняем за две деяния – нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди и закана за убийство. След няколко месеца в ареста Михайлов ще бъде под домашен арест, реши съдът.

„Като главен прокурор заедно с Прокуратурата на Република България очакваме оставката на прокурор Бисер Михайлов. С ясното разбиране, че ние прокурорите, останали като единствената преграда пред престъпността, трябва освен да защитаваме хората, и да даваме пример. Пример за стабилна институция, морал, идеали и български ценности“, се казва още в текста, разпространен от прокуратурата.

По-рано днес служебният министър на правосъдието Крум Зарков изрази пред „Нова телевизия“ възмущението си от поведението на прокурорския син Васил Михайлов, който от няколко дни е под домашен арест, но в множество сигнали се твърди, че е напускал дома си. Според медийни публикации той дори е обявил, че е ходил на дискотека, въпреки че има проследяваща гривна на крака си. Заради действията му министърът е разпоредил допълнителна проверка на случая.

„До момента е установено, че е нарушил периметъра си и най-вероятно е излизал от дома си. Едното му излизане е по-дълго – за около 40 минути. За действията му са уведомени съд и прокуратура. Проверява се дали служителят, отговарящ за проследяващата му гривна, е проспал ситуацията. Мисля, че домашният му арест приключи“, каза Зарков.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините