Гешев отмени срещата си с Нинова защото обявила пресконференция в Перник

Иван Гешев
Снимка: Свободна Европа

Главният прокурор Иван Гешев отмени планираната си среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, на която трябваше да бъде обсъдена водната криза в Перник. Това се разбра от официално съобщение на прокуратурата, публикувано тази сутрин. „Поради публично заявеното намерение да бъде проведен брифинг в гр. Перник от председателя на ПГ ”БСП за България“ г-жа Нинова, с основна тема – срещата в Прокуратурата на Република България, същата беше отменена от главния прокурор“, обясняват от прокуратурата.

В съобщението на държавното обвинение се казва още: „Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект”. От там допълват, че „по всяка информация или сигнал за извършено престъпление, прокуратурата ще извърши проверка и ще предприеме необходимите действия, съгласно българското законодателство“.

От прокуратурата посочват още, че поради значимостта и обществения отзвук на проблемите с водоснабдяването на населението в района на Община Перник, главният прокурор на Република България има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия.

Гешев пое под специален надзор разследванията за кризата в града, който е на воден режим от средата на ноември. От държавното обвинение заявяват, че периодично ще информират за напредъка по взетите на специален надзор разследвания.

Съобщението, което провокира реакцията на новия главен прокурор е от тази сутрин и в него от пресцентъра на левицата информират, че „Днес, след срещата с главния прокурор, председателят на БСП Корнелия Нинова ще даде пресконференция в Перник във връзка с водната криза. Срещата с медиите ще се състои в 13:00 ч. в клуба на партията в Перник“.

Разследването, което бе обявено от прокуратурата по повод водната криза в Перник е за безстопанственост и се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация. То е за това, че в периода от 2017 г. до ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на водния ресурс в яз. „Студена“. От това са настъпили значителни вредни последици. Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във „ВиК – Перник“ ООД, община Перник, областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

Първоначално излезе информация, че отговорни за кризата са и министрите на околната среда и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова, след което Главният прокурор Иван Гешев обяви, че взима на специален надзор
досъдебните производства за водната криза в Перник.

.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам