Коалицията ГЕРБ-СДС върна мандата за правителство на президента

Снимка: пресцентър президенство

Номинираният за премиер от коалицията ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. Очаква се в следващите дни държавният глава да връчи мандат за съставяне на правителство на следващата политическа сила след парламентарните избори на 4 април – „Има такъв народ“.

По-рано премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще върнат мандата, след като и от „Има такъв народ“, и от „Демократична България“ отказаха да преговарят с тях. Според него партията на Слави Трифонов няма да състави кабинет.

„Коалицията направи честно, открито и прозрачно усилие да проведе разговори с политическите партии, с които смятахме, че бихме могли да водим разговори за съставяне на кабинет…За съжаление партиите, с които смятахме, че можем да водим разговори, за мен арогантно и безотговорно до голяма степен проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас“, заяви при връщането на мандата Даниел Митов.

Радев му благодари за усилията и обеща в следващите дни да оповести кога ще връчи мандата на „Има такъв народ“. Президентът подчерта, че страната има нужда от стабилно правителство, което да я изведе от кризата. Той заяви още, че се надява тези дни да бъдат използвани за диалог между политическите партии.

Водят се неофициални разговори за съставяне на правителство, но те не са конкретни, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, цитиран от Mediapool. „Декларирали сме, че логичният фокус на усилията на тези партии, които представляват желанието на хората за промяна, е мандатът на „Има такъв народ“, чакаме техния ход“, обясни той.

Eвентуална подкрепа за кабинет на партията на Трифонов декларираха и от „Изправи се! Мутри вън!“. „Според нас ние дължим на избирателите поне да опитаме да съставим кабинет. Очевидно ние няма как да съставим кабинет, защото сме най-малките. Всички останали се притесняват. Значи ние смятаме, че в политиката човек трябва да му стиска да поема рискове“, заяви Николай Хаджигенов.

ДПС също обявиха, че ще подкрепят правителство на новите партии. С подобна позиция спреди време излязоха и от БСП.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам