ГЕРБ предлага нова Конституция, а Борисов да се оттегли при свикване на Велико Народно събрание

Аз съм готов по всяко време да си тръгна, каза Борисов преди седмица пред актива на ГЕРБ, но днес обяви, че ще си тръгне когато Парламента вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание.
Снимки: пряко предаване във Фейсбук профил

В обръщение до българските граждани премиерът Бойко Борисов обяви решенията, които е взел за управлението на страната. В него се посочва, че партия ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция на Република България. Премиерът предлага да се свика Велико Народно събрание (ВНС), което да въведе редица съществени промени в Конституцията, а той да се оттегли.

Сред предложенията, обявени от Бойко Борисов днес, са:

Намаляване броя на депутатите от 240 на 120, а при Велико Народно събрание – от 400 на 280.

Да се прекрати действието на Висшия съдебен съвет (ВСС) и да се създаде Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, като двата съвета да решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите и с прокурорите и следователите.

Намаляване на мандата на „тримата големи“ в съдебната власт – главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Предложението е за мандат от 5 години вместо досегашните 7.

Главният прокурор да бъде изслушван на всеки 6 месеца от Народното събрание и да бъде приеман докладът му. 

Изявлението на премиера Борисов, в което са включени предложения, давани от опонентите на ГЕРБ от години, идва след повече от месец на протести с искане за оставката му.

Подготовката на проект за Конституция и обсъждането на решение за свикване на Велико народно събрание отлагат оттеглянето на кабинета за неопределено време, коментираха анализатори.

„Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето! Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи – те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение“, заяви в обръщението си министър-председателят.

„В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден“, посочи Бойко Борисов.

Консултации за промени в Конституцията започна в края на миналата година президентът Румен Радев, като започна да приема предложения от представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

Днес от администрацията на държавния глава са заявили днес пред „Дневник“, че за момента Румен Радев няма да коментира решението на управляващите за свикване на ВНС.

Намаляването на депутатите на 120 беше едно от исканията в проведения по инициатива на телевизионния водещ, сега лидер на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов през 2016 г. референдум. 

Протестиращите от палатковия лагер на Орлов мост определиха обявените решения на премиера Бойко Борисов като печелене на време и заявиха, че продължават с исканията си за оставка.

„Аз току-що разбрах за неговото изявление. Честно казано, мисля че е просто популизъм. Той непрекъснато сменя своите позиции“ , коментираха протестиращи срещу Борисов пред БНР.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам