ГЕРБ и мотиката – Борисов регистрира за трети път същите водачи на листа в Шумен, въпреки загубата на гласове

избирателна секция в Шумен
Снимка: Диана Желязкова, архив

ГЕРБ за трети път регистрира едни и същи водачи на депутатската си листа в Шумен, въпреки значителната загуба на гласове на предходните избори. Бившият просветен министър Красимир Вълчев и емблематичният бизнесмен от Делиормана Илтер Бейзатов, шампион по лични преференции и син на доскорошния активист на ДПС и близък приятел на Бойко Борисов Бейзат Яхя отново са на първо и второ място в шуменската бюлетина на ГЕРБ – СДС за предстоящите парламентарни избори на 14 ноември.

С тази листа ГЕРБ загуби над 4 700 гласа през юли

ГЕРБ играе това „упражнение“ с двойката Вълчев – Бейзатов още от 4 април. Тогава водачът Красимир Вълчев беше издигнат от още един регион – Стара Загора, и след изборите влезе в парламента оттам, за да освободи депутатско място за втория в шуменската листа Илтер Бейзатов. Тази схема се повтори и на изборите на 11 юли. Резултатите обаче бяха повече от лоши.

Партията на Борисов, дотогава първа сила в Шуменска област, се стопи с над 4 700 гласа в сравнение с изборите през април и отстъпи политическото водачество в региона на ДПС. ГЕРБ загуби и един от двата си депутатски мандата в Шумен, като изпрати в парламента само втория в листата Илтер Бейзатов. Сега ГЕРБ за трети път сервира същия сценарий на избирателите си.

На изборите на 14 ноември водач на листата отново ще бъде Красимир Вълчев, а на второ място пак е поставен Илтер Бейзатов, депутат в краткосрочните 45-то и 46-то Народно събрание. Между двата последни парламента Бойко Борисов направи Бейзатов и член на Изпълнителна комисия на ГЕРБ. Противоречивото партийно минало на Бейзатов като активист на ДПС и син на доскорошния всесилен човек на Доган в региона Бейзат Яхя явно не смущава избирателите на ГЕРБ, които продължават да си гласуват за него и да го изпращат в парламента. Така ще направят и на тези избори. А тънките сметки, че някой може да измести Бейзатов от второто място чрез преференции се сгромолясаха с гръм и трясък още на 4 април, когато бизнесменът от Делиормана разгроми съпартийците си с впечатляваща мажоритарна кампания и спечели близо 7000 преференции в региона. Той я повтори и на следващите избори на 11 юли, макар и в по-скромни мащаби заради засиления полицейски контрол върху вота.

Ако и сега в листата на ГЕРБ има борба на преференции, тя ще бъде за третото място. Този път на трета позиция изненадващо е поставен Евгений Цанков, директор на общинското предприятие „Чистота“, който на предходните избори беше последен в бюлетината, а на 4 април изобщо не фигурираше сред кандидат-депутатите. Цанков стана шеф на общинската фирма след спечелен конкурс през 2017 г., в който беше единствен участник. Той е завършил специалност „Социални дейности“ в Шуменския университет и до 2015 г. беше общински съветник от ГЕРБ. Миналата година РИОСВ – Шумен наложи глоба на Цанков заради сметището в Дивдядово и изтичането на замърсени отпадъчни води в р. Камчия, които според анализите на екоинспекцията, надхвърлят безопасните норми по 15 показатели. Санкциите обаче не промениха нещата и регионалното депо за битови отпадъци продължи да бълва черни води след всеки по-силен дъжд. Тази година заради същото нарушение РИОСВ наложи още 3 глоби на община Шумен.

На пето място в бюлетината е бившият депутат и бивш областен управител на Шумен Димитър Александров, а на осмо е другият бивш народен представител от ГЕРБ д-р Румен Генов. Двабата бяха поставени на задни позиции още на изборите през април, което се изтълкува от съпартийците им като недобра оценка за тяхната работа в парламента. По принцип, кандидатите на ГЕРБ са почти едни и същи вече трети път тази година, сменят се само позициите им в листата.

На 4 април ГЕРБ спечели 19 731 гласа в Шуменска област и беше първа политическа сила, изпреварвайки ДПС с 3 600 гласа. На 11 юли обаче ГЕРБ загуби водачеството си и се срина с над 4 700 гласа до 15 015. ДПС пък си възвърна традиционното първо място в региона със спечелени 15 658 гласа.

Почти всички партии „повтарят“ кандидатите си в Шумен

Почти всички останали партии и коалиции също „повтарят“ кандидатите си в Шумен.

Лявата коалиция БСП за България запазва челните три места в бюлетината си. Водач на листата отново е депутатът Иван Иванов, следван от новопазарския лидер на БСП Иван Ганчев, а трети е коалиционният партньор Мартин Райков от АБВ.

В листата не присъстват областният и общински председател на БСП Веселин Пенчев и медийният секретар на партията Лили Петрова. Двамата се отказаха от участие още на предходните избори на 11 юли.

На 4 април БСП спечели 10 333 гласа в региона и беше на четвърто място сред политическите сили, само с 1 глас след ИТН.  На следващите избори на 11 юли лявата коалиция получи само 7 668 гласа. БСП продължи да стои твърдо на четвъртото място, но този път с голяма разлика след третатата политическа сила ИТН, която спечели над 12 700 гласа в региона.

И Има такъв народ запазва водача си в Шумен. Партията на Слави Трифонов отново издига начело Пламен Николов, който неуспешно се опита да сформира правителство в предишния парламент.

Спечелилото първо място на изборите през юли Движение за права и свободи отново е с водач на листата партийния лидер Мустафа Карадайъ. Втори е депутатът Хамид Хамид. Карадайъ е и кандидат на ДПС за президентския пост.

Коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“ също за трети път залага на бившия обществен посредник на Шумен Иван Капралов начело на листата.

Демократична България с нов водач

Известната адвокатка Полина Велчева, един от основните защитници на протестиращите от миналото лято, повежда депутатската листа на Демократична България в Шумен. На 11 юли коалицията за първи път спечели депутатски мандат в региона и изпрати в парламента друг известен юрист адв. Николай Христов, който води дела срещу „кафявите медии“.

Сега шуменската листа на Демократична България е с 6 кандидати. На второ място е местният председател на ДСБ Васил Тодоров.

Полина Велчева е родена в Нови пазар, омъжена с две деца – момиче на 11 г. и момче на 5 г. Има собствено адвокатско дружество „Велчева и партньори“ в София и продължава да води делата на протестиращите в София за неправомерни арести и полицейско насилие.

Тя е адвокат по делото за полицейско насилие и на 22-годишния Евгени Марчев, студент по право в Хага, който беше малтретиран от униформени служители на 10 юли 2020 г. Тогава Марчев, заедно с други младежи, беше бит и влачен от полицаи под колоните на Министерски съвет, а кадри на бруталното насилие, заснети от очевидци, бяха пуснати в социалните мрежи и предизвикаха огромно обществено недоволство.

Формацията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“ също регистрира 6-членна депутатска листа в Шумен.

Водач е Антония Димитрова (32 г.), която през последните 2 години работи в 70-то Основно училище в София по програмата „Заедно в час“. Има опит с образователна интеграция на деца от етническите малцинства и с отпаднали от образование. Преди това е работила като журналист в Радио Шумен и във вестник Екип 7 в Разград.

Листата на „Продължаваме промяната“ беше най-голямата неизвестна на тези избори в Шумен и до последния момент нито гражданите, нито политиците знаеха кой в Шумен стои зад проекта на двамата бивши министри

Водачът на листата Антония Димитрова се определя като „много хуманитарно насочен човек, общестевно ангажиран“. В Разград тя е била част от различни обществени съвети за образование и младежки дейности.

На въпроса как се е свързала с политическия проект „Промяната продължава“, Димитрова заяви: „Мен ме бяха препоръчали на г-н Кирил Петков и той лично ми се обади да ми предложи да бъда част от шуменската листа. Обмислих няколко дни дали изобщо да се занимавам с политика, защото нито един от хората в нашата листа не е бил член на партия, но приех, защото повярвах в целите им“.

Общо 157 кандидати за депутати, издигнати от 27 политически формации, са регистрирани за участие в изборите в 30-ти МИР – Шумен. Те ще се борят за 6 депутатски мандата в региона.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам