ГЕРБ и БСП са големите губещи в Шумен, Демократична България с пробив в региона

Снимка: Дияна Желязкова

ГЕРБ и БСП са големите губещи в Шуменска област на парламентарните избори от 11 юли. Демократична България пък за първи път прави сериозен пробив в региона след „синьото“ гласуване през 1998 г.

На тези избори

ГЕРБ-СДС загуби водещата си позиция в Шуменска област

Партията на Борисов остава на второ място в Шумен с получени общо 15 015 гласа – с 4 700 по-малко в сравнение с изборите на 4 април. От 2017 г. досега избирателите на ГЕРБ в Шуменско са се стопили с 9 180 души /38 % спад/.

Другият голям губещ е лявата коалиция БСП за България, която остава на четвърта позиция в региона и продължава да се топи със сериозни темпове. За левицата на 11 юли са гласували 7 668 души, с 2 665 по-малко от 4 април. През 2017 г. БСП имаше 19 016 гласа в Шуменско, а сега е загубила близо 60 % от избирателите си.

С най-много гласове в Шуменска област от последните избори е ДПС. За партията на Ахмед Доган са гласували 15 583 избиратели /24,23 %/. Движението също губи подкрепа в региона през последните 4 години, но с по-слаб темп в сравнение с БСП и ГЕРБ – през 2017 г. ДПС имаше 17 633 гласа в Шуменско, а на 4 април – 16 139.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е на трета позиция в Шуменска област с получени 12 730 гласа /19,79%/. ИТН печели близо 2 700 бюлетини повече в сравнение с 4 април.

Демократична България е на пето място в региона, като прави силен пробив и почит удвоява резултата си от 4 април. Преди три месеца демократичното обединение имаше 2 444 гласа /3,39 %/, а сега получи  4 402 бюлетини /6,84%/

На шеста позиция в Шуменска област е коалицията ВМРО, Воля и НФСБ с 2 400 гласа /3,73%/. Обединението на патриотичните формации не е донесло търсения резултат – през април Воля и НФСБ имаха 2 476 гласа в Шуменско, а ВМРО – 1 992.

Седми по резултат в Шумен е коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, които имат спад в сравнение с резултатите през април. Сега ИСМВ са получили 2 262 гласа, а през април имаха 2 435.

Избирателната активност

в Шумен на 11 юли 35 % беше – с 5 % по-ниска в сравнение с изборите през април. Малко над 183 000 души имаха право на глас в Шуменска област, вота си упражниха 64 474 избиратели. Близо 60 000 от тях гласувах с машина, което не създаде никакви проблеми в региона. Само 156 са недействителни бюлетини. Бюлетините „Не подкрепям никого“ са 623.

Въпреки засиления полицейски контрол и акциите през последната седмица, обаче, отново имаше опити за купен вот в село Вълнари, община Никола Козлево, където и на предишните избори имаше подозрения за силен корпоративен вот. През април именно в с. Вълнари бяха отчетени фрапиращите преференции за втория в листата на ГЕРБ Илтер Бейзатов – тогава от 401 подадени бюлетини за партията, 400 бяха с лични преференции за Бейзатов. На 11 юли в същото село беше получен сигнал за купуване на гласове, а за дилър беше посочен кмета на селото Галиб Ебазел. Според местните жители, той предлагал по 50 лв. на глас. От областната дирекция на МВР потвърдиха сигнала, но подчертаха, че кметът на селото не е арестуван. Извършено е претърсване в дома му, разпитани са и свидетели. Очаква се днес материалите по случая да бъдат внесени в съда.

В същото село Вълнари

мобилни екипи на МВР проверяваха и жалба от политическа партия

че председателят на секционната комисия Кемал Ешрефоглу, син на общиинския кмет Ешреф Режеб, говори вътре в изборното помещение на чужд език с избирателите и не е ясно дали не провежда незаконна агитация.

От община Никола Козлево имаше още няколко сигнала за нарушения. Екипите цял ден разследват сигнали за нарушения в Никола Козлево, това е единствената община в региона, където днес има толкова жалби, заявиха от полицията.Общинският кмет Ешреф Реджеб е едно от остриетата на ГЕРБ в региона, а при посещението на Бойко Борисов в с. Вълнари няколко дни преди изборите, стоеше плътно до него заедно със сина на Бейзат Яхя Илтер Бейзатов, докато останалите активисти на ГЕРБ бяха на втора линия като фон.

Районната избирателна комисия остави без последствия подадените жалби, а по полицейските преписки се очаква становището на прокуратурата и евентуално съдебно решение.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам