ГЕРБ изгуби дори в крепости на партията като Стара Загора

Илюстративна снимка: Диана Желязкова

В сряда избраните на последните избори народни представители ще положат клетва и новият парламент ще започне работа. Ситуацията в страната е ясна, но не по-малко интересна е в отделните региони.

В Старозагорския депутатските мандати са 11. По метода на Хеър-Ниймайер, известен повече като методът на най-големия остатък, по три мандата получават победителите от „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС, въпреки че партията на Слави Трифонов има  резултат от 27,03 процента – с над 4 на сто повече от партията на Борисов, която успя да събере вот от 22,77 процента. Този резултат изглежда печален в една от крепостите на ГЕРБ в страната, където трети мандат кмет е Живко Тодоров – една от младите надежди на партията.

Причините в ГЕРБ сигурно вече са анализирали, но основните са същите, които доведоха до краха на управлявалата десет години политическа сила. От друга страна дългият престой на популистката партия на Борисов в местната власт й донесе повече негативи, отколкото позитиви. А старозагорци са поуморени от 10-те години управление на своя кмет, към когото отношението е вече съвсем не еднозначно и само позитивно. В по-голямата част от този период градът беше строителна площадка и силно запрашен, особено през летните месеци. Общината усвои стотици милиони левове от оперативните програми на ЕС за реализацията на инфраструктурни проекти, някои от тях започнати и довършени без ПУП – като рехабилитацията на парк Аязмото и Зоопарка и спорни като качество на строителството и естетически облик като вече посочените, Станционната градина, централния булевард „Цар Симеон Велики“ и т.н.

За слабото представяне на ГЕРБ значение имаха и лицата в листата им, особено тези в челните позиции. Водачът – бившият просветен министър Красимир Вълчев не успя да формулира приоритети, които да съберат силна подкрепа – нито на изборите на 4 април, нито на 11 юли. Той, както и управляващата партия, бягаха от темата за бъдещето на енергийния регион „Марица изток“ като дявол от тамян, тъй като ГЕРБ няма ясна визия как трябва да се развива той, за да отговори на изискванията на Европейския зелен пакт за нулеви въглеродни емисии до 2050 година. Вторият в листата – Маноил Манев пък получи едва 808 гласа предпочитания, независимо от своята гръмогласност в публичните си изяви, често смешна на фона на смисловия контекст.

Това важи не само за листата на ГЕРБ. Очевидно политическите формации не са дорасли да отворят листите си за кандидати с повече експертиза в различни области, морал и обща култура и все още в тях доминират партийните физиономии, някои от тях досадно безлични, други – дори противни с моралния си облик на избирателя. 

Другата системна партия – БСП получава два мандата при резултат от 15,5 процента. А първият в листата – Георги Кадиев, макар и силно разпознаваем в средите на социалистите, е предизвикал първоначално трус в старозагорските партийни организации. Какви са причините можем само да гадаем, тъй като публично никой от областното и общинско ръководство на червената партия не е изразил несъгласие с решението на централното. Но е факт, че това решение разбърка подредбата на листата и Георги Гьоков остана на второ място след Кадиев, макар че събра около 180 гласа повече преференции. Въпреки, че не е местен, Кадиев определено показа, че е отворен към проблемите на региона. А това, че влиза в Народното събрание от средите на коалиционните партньори на столетницата, е само позитив за него.  

В сравнение с другите две системни партии, ДПС на 11 юли изгуби най-много гласове – близо 5 процента, но като абсолютен брой получава два пъти по-малко, отколкото на изборите на 04 април – едва 8924. Този резултат е съотносим към броя на избирателите-мюсюлмани и на тези с турско етническо самосъзнание в региона. И попари надеждите на водача на партийната листа и зам.председател на ДПС Халил Летифов, който искаше да вкара в парламента двама народни представители от район, в който традиционно партията на Ахмед Доган няма влияние. И така да се хареса в сараите. Но развитието на събитията в Гурково и повдигането на обвинения на кмета му от ДПС Мариан Цонев за търговия с гласове, промени плановете му. А и ромите, чиито гласове досега се поделяха главно между ГЕРБ и ДПС, сега или не отидоха да гласуват, или отказаха да продадоха вота си. Или и двете. Не само в Гурково, но и в Павел баня два дни преди изборите беше разбита мрежа за купуване на гласове, а един от организаторите – задържан за 24 часа. Като превантивна мярка полицейски екипи влязоха в ромски квартали и гета в седмицата преди 11 юли, за да респектират тарторите, които организират изборната покупко-продажба.

Освен водачите на листите на трите системни партии, в тях има и други разпознаваеми лица, които не намериха място в новия парламент. Такива са бившият министър на икономиката от листата на ГЕРБ Лъчезар Борисов, Николай Тонев – кмет на Гълъбово и четвърти в листата на ДПС, бившият ректор на Тракийския университет и служебен министър на земеделието и горите проф. Иван Станков – водач на листата на Движение “Заедно за промяна“, Красимир Янков – начело на листата на „Ляв съюз за чиста и свята република“. Затова пък напълно непознати на широката аудитория са тримата новоизбрани депутати от ИТН, както и водачът на листата на „Изправи се! Мутри вън!“.

В региона политическите формации с патриотичен профил имат традиционно силно присъствие и подкрепа на избори. На 11 юли „Българските патриоти – ВМРО – Воля – НФСБ“ в 27-ми избирателен район преминаха границата за влизане в парламента, а „Възраждане“ събра 3,6 процента от вота.

Загубата на ГЕРБ на тези избори както в цялата страна, така и в Старозагорски регион, слага край на ерата „Борисов“ в българския политически живот и със сигурност ще обърне тренда на електоралните нагласи както на президентските, така и на следващите местни избори. Така че 11 юли слага само началото на тази тенденция.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам